Kistemaker

Thuis » Boeken » 100 Jaar Akkerbouw 1883-1983 » Pagina 4-5

100 Jaar Akkerbouw 1883-1983 (4-5)

Waarheen met de produkten?

Produkten verbouwen en produkten afzetten aan consumenten zijn twee zaken die alles met elkaar te maken hebben. In die jaren tachtig speelde de aardappelteelt een aanzienlijke rol. In Hoorn woonden wel afnemers en dat betekende dat de tuinders hun produkten daarheen probeerden te doen vervoeren. Dat was overigens geen kleinigheid – al kunnen wij ons dat anno 1983 nauwelijks meer voorstellen in een plaats met grote transportondernemingen.

Toen echter ging zulk vervoer per schuit via Hoogkarspel, Westwoud naar Bangert en Zwaag, maar daar blokkeerde de weg de doorvaart.
Daar kon dan via het "Bangerter rad", een overhaal, de schuit over de weg worden gehaald, waar hij aan de andere zijde van de weg in een andere vaart kwam met een ander polderpeil. Dan kon de tocht worden voortgezet via Zwaag, Koewijzend naar Hoorn.
Het was niet zo dat alle tuinders zelf hun produkten daarheen brachten. Daarvoor kon de vervoerden – de vaarder – zorgen, die aardappelen en groenten meenam en voor zijn opdrachtgevers in de stad Hoorn verkocht. Dat was overigens uiteraard een kwestie van vertrouwen en dat werd ook wel eens beschaamd.

100 Jaar Akkerbouw 1883-1983, pagina 4.
Het Bangerter Rad.
Op weg naar Hoorn – omstreeks 1880 – werden de Andijker groenteschuiten, gaande van het ene poldergebied naar het andere, over de weg getrokken met behulp van deze overhaal.
Bij het overhalen moest men in het rad lopen om de kracht op te wekken. Een enkele reis naar Hoorn met de schuit duurde circa 7 uur.

Bovendien kon Hoorn het grote aanbod uit de gehele streek, want het kwam niet alleen van Andijk, niet aan. Daarom moest naar andere mogelijkheden worden omgezien. Dat leidde voor Andijk tot gezamenlijke verzending naar Amsterdam en zo mogelijk ook naar andere plaatsen waar afnemers konden worden verwacht. Maar dat werd geen groot succes.
Er waren evenzo pogingen om te komen tot export naar Engeland en Duitsland maar ook dat leidde niet steeds tot de beoogde resultaten.

100 Jaar Akkerbouw 1883-1983, pagina 4.
Broekerhaven.
Het schip waarmee de Andijker aardappelen naar de Prinsengracht in Amsterdam wereden vervoerd.
Er was wel belangstelling!

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk