Kistemaker

Thuis » Boeken » Al deze Stenen voor Sparen en Lenen » Hoofdstuk 15 » Pagina 155-160

Fusies

Wervershoof

In 1989 is de Rabobank Zwaagdijk door fusie overgegaan in de Rabobank Wervershoof. De fusie was door de leden in Zwaagdijk goedgekeurd onder voorwaarde dat er in die plaats een nieuw kantoor zou komen. In 1991 wordt dat nieuwe kantoor geopend. Maar dan staat ook de grote fusie die leidt tot de Rabobank Westfriesland-Oost al voor de deur. Het bijkantoor blijkt weinig te worden bezocht en zal enkele jaren later als woonhuis worden verkocht.
Anders gaat het met het bijkantoor van de Rabobank Wervershoof in Onderdijk. Als in 1996 bekend gemaakt wordt dat het kantoor daar zal sluiten, steekt er een storm van protest op. In de krant verschijnt een groot artikel waarin onder andere een Onderdijker zegt: "Alles gaat dicht, dat zul je zien. Over tien, vijftien jaar is hier niets meer. De slager en de visboer zijn al weg, de bank gaat weg, straks zijn ook de kerk en de super gesloten. Dan is het hele dorp dood. Alleen de kroegen blijven misschien nog open, en dat is maar goed ook."
Gelukkig heeft hij geen gelijk gekregen. De bank is niet weg. Tweemaal per week is er een zitting in het Dorpshuis en met de Supermarkt, die naast de bank zat, is een overeenkomst gesloten dat Rabobank-cliënten daar geld kunnen opnemen.

Stede Broec

Het is 6 mei 1985 wanneer de besturen van de Rabobanken Bovenkarspel en Grootebroek bekend maken dat zij, na grondig vooronderzoek, een fusie voorstel aan de leden willen voorleggen. Veel weerstand is er niet. In Bovenkarspel krijgt het voorstel de goedkeuring van de leden met 54 tegen 1 stemmen. In Grootebroek stemt ook de meerderheid voor. De naam van de nieuwe bank is: Rabobank Stede Broec. Een naam ontleend aan de pas gevormde gemeente. Om aan te geven waar die nieuwe en, voor velen, onbekende gemeente ligt, wordt aan het briefpapier een extra logo meegegeven.
De bundeling van krachten die hierdoor ontstaat, geeft de mogelijkheid om een nieuw goed geoutilleerd hoofdkantoor te bouwen. Binnen een jaar, op 16 april 1986, slaan J. Neuvel en J. Commandeur de Eerste Paal voor een groot pand aan De Middend vlakbij het nieuwe winkelcentrum.
Voor de opening op 19 maart 1987 is burgemeester Haanstra uitgenodigd en is de heer Boons, lid van de Hoofddirectie van Rabobank Nederland, bij de feestelijkheden aanwezig.

Drechterland

Nadat we de geschiedenis van deze bank in hoofdstuk 4 afsloten, heeft, de in die tijd gebruikelijke, groei plaatsgevonden. Het is dan ook een indrukwekkend gezelschap dat in juni 1991, tijdens een personeelsfeest in Kasteel Radboud op de foto gaat.

Lutjebroek

De Rabobank Lutjebroek neemt in 1979 een geheel nieuw hoofdkantoor aan de Fresialaan 1 in gebruik. Burgemeester J. Stuifbergen verricht daarvan de officiële opening. Bij de viering van het 75-jarig bestaan in 1981 heeft de bank een balanstotaal van bijna ƒ 46 miljoen gulden.
Bij die gelegenheid kijkt men tevreden achterom en denkt nog niet over samen gaan met buurtbanken.


© 2001-2020 | Sitemap | Contact

Westfries Genootschap