Kistemaker

Thuis » Religie » Buurtjeskerk

De preekstoel uit de Buurtjeskerk

De eikenhouten preekstoel was geplaatst bij de bouw van de kerk in 1667.
De preekstoel en ook het doophek waren met een dikke laag gewone verf bedekt. Dit was gedaan om belastingtechnische reden: voor eikenhouten meubilering moest meer Personele Belasting worden afgedragen dan over andere houtsoorten. Bij geschilderd hout was helemaal niet te zien om welke houtsoort het ging, dus deze meubilering viel in het laagste belastingtarief.
Deze belastingsoort werd in eerste instantie geheven over het in dienst hebben van huishoudelijk personeel en in later jaren ook over de waarde van inboedels. Deze vorm van particuliere belasting is opgeheven omstreeks 1960.
Op de preekstoel kwamen op de linker zijkant (van voren gezien) de letters PFS voor en op de rechter zijde de letters DVL. Deskundigen vermoedden dat het de initialen waren van de schenkers of van de vakman die de preekstoel had vervaardigd. Op het voorpaneel van de preekstoel stond vermeld het jaartal ‘1667’.
Aan de preekstoel was een koperen lezenaar bevestigd waarop de grote Statenbijbel uit 1660 was geplaatst.
Boven de kansel was een zeshoekig klankbord aangebracht en aan de rechter kant het trapje om de kansel vanuit de dooptuin te beklimmen.

De preekstoel uit de Buurtjeskerk

Bij de verkoop van de Buurtjeskerk in 1968 aan aannemer De Winter uit Medemblik werd bijna de hele inventaris meeverkocht, behalve het orgel.
De Winter verkocht eerst de hele inventaris zoals de preekstoel, de banken en zelfs de grafstenen. Zijn vraagprijs voor het kerkgebouw bedroeg ƒ 115.000,--, kosten koper.

Op 29 april 1980 kocht timmerman Bart de Vries de kerk van De Winter. De overschrijving vond medio augustus van het zelfde jaar plaats. De Vries had in 1975 al de pastorie van de Winter overgenomen en in 1978 kocht hij de toren van de Buurtjeskerk van de gemeente Andijk voor het symbolische bedrag van ƒ 1,--.
De gemeente Andijk stond garant voor de restauratiekosten van de toren, die geschat werden op een bedrag van ƒ 30.000,--. Samen met zijn broers Roelof, Jan en Gerard herstelde Bart de Vries de toren en in 1980 stond die weer recht. Ook het uurwerk werd gerepareerd.

Jan Nijboer,
‘Hervormde Pastorie’.
Andijk, september 2005.

 


© 2001-2025 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk