Kistemaker

Thuis » Diversen » Krantenknipsels » 29 mei 2008

Stukje uit het Noordhollands Dagblad van 29 mei 2008.
Verwezen wordt naar 'Lectori Salutem nummer 20' op deze website: Vrij Werk (door Mevr. A. Gutter-Vriend).

Erfenis

Een paar maanden geleden kwam ik op internet bij toeval de website www.kistemaker.nl tegen. Een absolute must voor Andijkers, want behalve de boeken van de bekende Andijker auteur Piet Kistemaker sr. (1902-1994) is hier ook veel ander historisch materiaal over het lintdorp te vinden. Een soort digitale schatkamer van Andijk dus.

Ook een aantal ‘pareltjes’ van Woordkunst hebben er een plekje gekregen. Woordkunst was een reciteerclub die vooral in de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw een bloeiend bestaan kende. Er was een clubblad, ‘Lectori salutem’, en er werden drukbezochte redevoeringsavonden gehouden niet voordrachten, boekbesprekingen en gedichten. In die periode was ook mijn oma Annie Gutter-Vriend lid.

Van haar vond ik in het archief een stukje ‘vrij werk’. Getroffen werd ik vooral door dat ene zinnetje: ‘Zoals in veel jonge huwelijken hadden de dames de tact de heren in de waan te laten, dat ze mochten schijnen wat ze misschien officieel waren!’ De spijker op zijn kop natuurlijk, maar zo kende ik mijn lieve, zachtaardige en volgzame oma helemaal niet.

Van woordkunst was door haar dementie de laatste jaren helaas geen sprake meer. Dinsdagmiddag is ze in het Nicolaas Verpleeghuis in Lutjebroek overleden. Ik troost mij met de mooiste erfenis die ik mij kan wensen. Haar liefde voor de Nederlandse taal.

PAUL GUTTER

In 60 sconden.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk