Kistemaker

Thuis » Diversen » Krantenknipsels » 29-9-2010

Straatnamen voor Andijkers van toen
(Dagblad voor West-Friesland (?), 29-9-2010)

VAN ONZE VERSLAGGEVER
ANDIJK – De gemeente Andijk heeft besloten twee mensen uit de eigen gemeenschap van weleer te eren met een straatnaam. Cees Visser, oprichter van het Poldermuseum, en amateurhistoricus Piet Kistemaker worden straks vernoemd.

De commissie straatnaamgeving heeft enige tijd gekeken naar een naam voor de weg die door het nieuwbouwplan Villa Sonia loopt. Een van de suggesties was ‘Via Sonia’, met een knipoog naar de Romeinse beschaving.

De keuze viel toch op de ‘Piet Kistemakerstraat’. Deze Andijker was bij zijn leven al bekend als kenner van de lokale historie. Van zijn hand kwam het boekje ‘Met sprongen door de Andijker historie’ uit 1946. Verder schreef hij het Andijker Jaartallenboek.

Op de plek waar eerst een rozenkwekerij stond, wordt achter het Singerspad gewerkt aan een nieuw woonbuurtje. Besloten is dat de enige straat het Visserpad zal gaan heten. Deze naam staat voor Cees Visser, ook een van de mensen die jarenlang zich heeft ingezet om de historie van eigen dorp en streek te bewaren.

Hij was een van de aanjagers en bestuursleden van de vereniging Oud Andijk en behoorde tot de oprichters van het Poldermuseum. Hierin kwam later ook het museum Saet en Cruijt.

Tot slot had de commissie nog een voorstel voor een straat die door een uitbreiding van het bedrijventerrein gaat voeren. Uiteindelijk was het idee dit de ‘Nijverheidsweg’ te noemen. Ware het niet dat vorige week CDA-raadslid Marnix de Kroon, ook namens VVD en Groen-Links, iets anders voorstelde.

Want de naam ‘Nijverheidsweg’ is niet echt uniek („Die hebben ze in Grootebroek en in Wervershoof ook al”) en dat zou alleen maar verwarring scheppen.

De Kroon: „In het verleden heeft elk stuk land in onze polder Het grootslag een eigen naam gehad. Deze weg komt langs lapjes grond die vroeger de namen ‘Noordkoop’ en ‘Zuidkaap’ hadden. En we vinden dat je daarvan iets moet kunnen terugzien.”

Extra argument was dat het woord ‘kaap’ alleen al een allure heeft die doet denken aan de handelsgeest van De Gouden Eeuw, toen de zeilschepen om de kapen voeren. En als je dan toch praat over het bedrijventerrein Zuid dan is de naam ‘Zuidkaap’ meer gepast. De raad stemde ermee in.


Klik hier voor een grotere versie van onderstaande scan.
(Opent in een nieuw browservenster.)

Straatnamen voor Andijkers van toen

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk