Kistemaker

Thuis » Diversen » Krantenknipsels » 5-2-1977

Andijk heeft nieuw verzetsmonument
(5-2-1977)

ANDIJK — Andijk heeft weer een verzetsmonument. Het monument staat sinds een week of twee naast het gemeentehuis, wat echter niet wil zeggen dat het al gereed is. Later deze maand zal het monument verder afgewerkt worden en ook zal de situering nog nader onder de loep worden genomen. De gemeente Andijk is van plan het monument, dat door Rob Ligtvoet werd gemaakt, op zaterdag 26 maart door een voormalige onderduiker te laten onthullen.

Het verzetsmonument is het tweede sinds de laatste Wereldoorlog dat een plaatsje in Andijk krijgt. Het eerste monument, symbool van hoop, geloof en liefde, raakte enkele jaren geleden dusdanig in verval dat het uiteindelijk in elkaar stortte.

Het nieuwe monument symboliseert de hechte bescherming van de gemeenschap ten opzichte van de onderduikers („verberg de verdrevene”). De twee stenen vormen als het ware een beschermend dak boven het hoofd van de onderduikers. De doorkijk tussen beide stenen een blik in de vrijheid.

Het nieuwe monument is niet zoals eerst de bedoeling was op de plek van het oude monument aan de Horn voor de toemalige huishoudschool geplaatst. Sinds enkele jaren is in de toemalige huishoudschool namelijk een bouwbedrijf gevestigd. De plaatsing van het monument voor een dergelijk bedrijf leek de gemeente Andijk geen juist idee vandaar dat men besloot het monument naast het gemeentehuis te plaatsen. Rob Ligtvoet heeft twee jaar aan het monument gewerkt.


Andijk heeft nieuw verzetsmonument.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk