Kistemaker

Thuis » Diversen » Artikelen uit WFON » 1981 » Pagina 11

'Meister' Hammes uit Andijk: een dorpsdokter in de vorige eeuw (4/4)

Pagina | 8 (1/4) | 9 (2/4) | 10 (3/4) | 11 (4/4)

Dan de zuigelingenzorg. Veel babies stierven in de wieg, in veel te zware verpakking. Vooral de voeding was een probleem. Als borstvoeding onbrak moest de zuigfles dat goedmaken. Eerst volle melk en als die te zwaar bleek, water erbij; al dunner, tot rijstwater toe. Tot de baby van honger stierf ... Geen wonder dat meister Hammes een lezing over 'voeding' hield!

Uit het grafboek van Andijk-West hebben we een staatje gemaakt van de leeftijd der overledenen. Hiervan nemen we vijftien jaar uit het leven van meister Hammes, om aan te tonen hoe enorm hoog de zuigelingensterfte toen was. Pas na 1900 daalde die en tegenwoordig blijven bijna alle zuigelingen, dank zij de consultatiebureau's, in leven. Ook is het gelukt de TBC te verdrijven. Er mag nog sporadisch een geval voorkomen, maar een volksziekte is het niet meer.

Uit het grafboek van Andijk-West

Meister Hammes is op 16 augustus 1900 naar Heiloo vertokken. Een rustige levensavond is hem niet verleend. Reeds hetzelfde jaar, op 13 oktober overleed zijn vrouw, nog maar 65 jaar oud. En het volgende jaar, op 6 november 1901 overleed Pieter Hammes, zonder beroep, oud negen-en-zestig jaar. Ze zijn beiden niet oud geworden, maar ze hadden dan ook nogal wat achter de rug! Een woord van hulde aan deze man, die veertig jaar streed tegen ziekte en onkunde!

Andijk, voorjaar 1981
Piet Kistemaker.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk