Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 1 » Pagina 5

Oud Andijk in Beeld, deel 1, pagina 5.

5.
De camera even terug, evenals de tijd.
Geheel rechts een klein gedeelte van het nieuwe huis annex kruidenierswinkeltje van R.A. Kooiman.
We nemen maar aan dat hij als architekt zijnde het zelf heeft ontworpen en ook heeft meegeholpen het te bouwen, het is zijn derde woning in betrekkelijk korte tijd. Zijn vorige woning, waar Klaas Burger bezig is de balken naar achter te sjouwen, is nu goed te zien, het gegolfde gedeelte was de werkplaats.
In dat gedeelte had Reinder voor zijn echtgenote een stukje verbouwd tot winkeltje, in afwachting van nieuwbouw moest ze het daar voorlopig maar mee doen.
In 1971 is het pand gesloopt, de machines stonden toen al drie jaar stil.
Nu staat er een nieuwe bungalow bewoond door de bekende cryptogramdeskundige Piet Burger. Vanwege het maken daarvan, en het plaatsen in een landelijke krant, kreeg hij grote bekendheid. Aan de gevel vinden we een bordje met de volgende tekst „margot pyrc”, nee die woont daar niet, draai het woord maar om..., leuk bedacht door een denker.
Vooruitgang tekent zich reeds af, er is telefoon (nog wel niet voor iedereen, maar er kon gebeld worden) en elektra, spoedig zal ook de waterleiding worden aangelegd.
Van de huisjes links, noemen we alvast de namen van enkele bewoners, geheel achteraan o.a. Evert Brouwer, Arie Dekker, Nico v.d. Stal, in het kleinste Henk Lub, vooraan Kees de Vries bijgenaamd „Gistkliek”.
Onderaan de berm staat de kast voor mededelingen, daar kon de burger vernemen, waar men zich aan diende te houden en wat wel en niet mocht etc. etc.
Uit landschappelijk oogpunt gezien, zijn de houten palen nu niet bepaald een aanwinst, maar wie lette daar toen op?
Het hoorde nu eenmaal bij de vooruitgang, bovendien was het voor de vrachtman een ideale bindplaats voor het paard, en zelfs, zoals op de kaart is te zien, kon men er lekker tegen aan leunen, en „scheuken”.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk