Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 1 » Pagina 21

Oud Andijk in Beeld, deel 1, pagina 21.

21.
Alvorens de bocht door te gaan nog even een terugblik op datgene wat we zijn gepasseerd.
Veel valt hier niet meer aan toe te voegen, het gaat om het totaalbeeld.
Hoe klein het winkeltje van Horjus van oorsprong is, valt nu op, van hier af gezien lijkt het meer op een schuurtje.
Bij het witte hek moet het koetshuis van dokter Klots hebben gestaan.
Links „De Meiboom”, met naar we mogen aannemen, Jan Slinger en echtgenote IJtje Pik. Rond 1900 stond op deze plaats een piepklein huisje daar woonden Luit de Graaf en Maartje Koen.
„De Meiboom” is gebouwd tussen 1900 en 1910 in, de naam is overgenomen van een iets verder Oostwaarts gelegen herberg, die na te zijn gemoderniseerd, „De Nieuwe Aanleg” werd genoemd. Met Pinkster was hier „Boeder” kermis (naam is ontleend aan de er achter gelegen Boedersloot) dan gingen de beentjes van de vloer, zouden ze er verkering aan over houden?
Lang van te voren werd naar dit festijn met verlangen uitgekeken, en menig afspraakje gemaakt.
Met de aanwezigheid van twee (snoep)kraampjes buiten was de kermis compleet, één ervan was van Geertje Wit die kwam per schuit uit Hoogkarspel.
Voor de rest van het jaar had Jan z'n inkomsten uit de verkoop van spiritualiën, kruidenierswaren, rondbrengen veilinggeld etc.
Tuinders die hun produkten aan veiling „De Tuinbouw” te Grootebroek leverden, werden door hem in klinkende munt uitbetaald.
In tegenstelling met de hedendaagse bankafschriften, die in de brievenbus gedeponeerd worden, zal uitbetaling in die tijd wel de nodige gesprekken en bakkies leut opgeleverd hebben. Evenals het andere verdween ook dit café, maar niet de naam, die is gebleven en weer gebruikt voor het nieuwe, dat na 1916 Oostopwaarts werd gebouwd.
Aan het oog onttrokken staat, links van het café, de bakkerij van de reeds eerder genoemde Arie Koen.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk