Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 1 » Pagina 30

Oud Andijk in Beeld, deel 1, pagina 30.

30.
Drie paden, ze voeren naar een bedrijf en enige woningen.
Geheel rechts, (nog net zichtbaar) naar Jacob Broer en Jan Bankert, het middelste naar de wat acheraf gelegen direkteurswoning van Dirk Mantel en echtgenote Lijsje Groen.
Het derde gaat langs het arbeidershuis van veehouder Klaas Tensen, daar woonde Jan de Graaf, later P. Godvliet.
Achter het arbeidershuis staat een klein zwart geteerd huisje een klein stukje er van is zichtbaar, daar woonden temidden van andersdenkenden de fam. Pennekamp, later Tiet, ze waren katholiek, vermoedelijk afgedwaald van de Bangert.
Vervolgens krijgen we dan de woning en schuur van Willem Groen, Jacobzn. bestuurslid Coöp. „Akkerbouw”.
In de voormalige boerderij vestigden zich de zaadhandelaars gebr. G. en D. Rood, van hier uit vestigden die zich in Bovenkarspel.
Na hun vertrek kende het nog diverse bewoners o.a. Pietertje Vriend, echtgenote van de inmiddels overleden Willem Groen, en als laatste brandstoffenhandelaar Piet Brouwer Evertszn. deze was tevens machinist van het motorbootje naar Hoogkarspel.
Deze opname moet van 1914 of eerder zijn, in dat jaar werd de stolp gesloopt en daarna de manufakturen winkel van P. Bootsman gebouwd.
De eerste nieuwe middenstandswinkels staan er reeds, het zijn er drie, de eerste is P. Dekker (Galanterieën), dan P. Groot Nannezn. (meubelen), later Jac. Groot Simonszn., dit duo ging door voor Dekker en Co, de laatste is Riens Brandsma.
Dat deze middenstandsbuurt geleidelijk uitgroeide bewijst de volgende ansicht.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk