Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 1 » Pagina 38

Oud Andijk in Beeld, deel 1, pagina 38.

38.
De nieuwe bakkerij en nog een deel van Jan Sluijs zijn woning.
Van de totale reeks foto's en ansichten is dit de mooiste, de maker er van is niet bekend maar die heeft een compliment verdient.
Geheel aan het einde van het pad zien we het bedrijfje van Jaap Groot (oom Paul).
Alles wat er tussenin staat, en dat is de moeite waard, zien we hier na.
Voor ons het gezin v.d. Holst, het is de, van Leiderdorp afkomstige, meester die het paard vasthoudt, aan vader's hand zoon Piet.
Op de kar Dieuwertje en Henk.
Laatsgenoemde hield aan de werkzaamheden, tijdens de dijkverzwaring, een minder prettige herinnering over, n.l. een houten been.
Ondanks waarschuwingen raakte hij onder de wielen van het spoortje en verspeelde zijn onderbeen.
In de deuropening moeder Aaltje (Brouwer Ptdtr.), op haar arm Johan junior.
De jongen op de transportfiets is de van Wassenaar afkomstige Jan Doornbos, net als Piet Kistemaker mocht hij de bakker zo nu en dan eens helpen.
Later is Jan, in Medemblik, zelfstandig bakker geworden.
Voor deze gelegenheid heeft Johan het veulen van stal gehaald, het beestje staat er wat onwennig en verslagen bij, niet gewend aan de drukte en vreemde omgeving.
Maar als straks de kaart verkrijgbaar is, kan Johan tevreden zijn, de klanten kunnen dan zijn trotse aanwinst bewonderen.
Dat Johan van nature makkelijk was, heeft Piet Kistemaker ondervonden.
Piet, van het bestaan van het veulen niet op de hoogte gebracht, kreeg het verzoek om brood uit te venten, het eindpunt lag bij het Hornpad.
Waarom het paard op de terugtocht nauwelijks in toom te houden was, de bocht veel te ruim nam waardoor twee mannen bijna de sloot werden ingeschoven, bemerkte hij pas bij thuiskomst, er stond een veulen op stal.
Ondanks navraag is niet bekend waar de bakkerij na 1916 beland is.
Dat die voor afbraak is gesloopt lijkt onwaarschijnlijk, daarvoor was deze, nog maar amper vijftien jaar oud, nog te goed.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk