Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 1 » Pagina 50

Oud Andijk in Beeld, deel 1, pagina 50.

50.
Dit unieke plaatje konden we u niet onthouden, nu kunnen we zien wie het zijn waar eerder over werd geschreven.
J. Zee, winkelier, het staat boven de deur. Hollandser kan het niet, evenals de achter de ramen staande stopflessen gevuld met zoete lekkernij. Links Albert van Dokkem, die de oversteek van Urk naar Enkhuizen maakte. Na enige tijd als bakkersknecht te hebben gewerkt, werd hij bediende bij manufacturier Freese in de Westerstraat. Door toevallige omstandigheden (na een gezellige avond kon hij niet meer naar huis en overnachtte toen bij Fam. Zee) maakte hij kennis met dochter Trien. Vader Jan had behalve kruidenierswaren ook een afdeling manufacturen, of dit de doorslag heeft gegeven is niet bekend, maar ze werden een paar.
Jan Zee, een zeer bekwaam middenstander met vooruitziende blik, liet voor het jonge paar de grote reeds beschreven winkel bouwen.
Terug naar de foto, op de achtergrond een mand met kazen. Zee kocht ze rechtstreeks van de boeren of op de Hoornse kaasmarkt.
De vrouw achteraan is Trijntje Kwantes Ariedochter, gehuwd met Jaap Prins.
De kleinste is Jan Zee Meindertzn., binnen de familie zou hij de laatste kruidenier worden. Hij huwde tweemaal met resp. Tietsia de Vries en Simontje Mantel.
Naast hem vader Meindert, moeder Jantje Trompetter ontbreekt hier.
De andere twee zijn Fok (naar Canada) en Trien, broer en zus van Meindert.
De oude Jan Zee en echtgenote Grietje Bootsman ontbreken hier ook, vermoedelijk genoten die reeds van hun welverdiende rust achter het bedrijf van Minne van Heezen.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk