Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 1 » Pagina 61

Oud Andijk in Beeld, deel 1, pagina 61.

61.
Deze opname en die van bladzijde 56 zijn op dezelfde dag gemaakt, het zand lag er in. Doordat de dijkgracht verdween, is het huisje van Jantje de Jong midden op de toekomstige weg komen te staan, het zou evenals de stolp van Pieter Vriend spoedig verdwijnen.
Ook voor Jacob Tensen, Kees Gutter is de situatie anders geworden, hun onderkomen ligt nu aan de (nog niet verharde) weg.
De, nog zichtbare, uit het zand stekende brugrestanten kunnen nu naar de sloper of elders worden gebruikt.
De koster van de kerk zal het gehele gebeuren wel met lede ogen hebben aanschouwd, wat dacht u van al dat fijne zand dat de beminde gelovigen naar binnen sleepten, ongetwijfeld zal hij de bezem wat meer gehanteerd hebben.
„Zebra” kachelglans, het emaille reclamebordje hangt (nog) aan de vrij nieuwe houten schuur van Jacob Kragt, de winkel, die aan de linkerkant staat ontbreekt op deze ansicht.
Er kwamen drukke tijden voor Jacob, hij kreeg te maken met sloop/nieuwbouw van zijn zaak. Daarnaast moest hij ook nog zorgen dat zijn (ook verhuizende) klanten de boodschappen op tijd geleverd kregen.
Tussen de pastorie en schuur staat de woning van Dirk Baas, lang zou hij niet meer tegen het bouwwerk aankijken.
De dame die de vaart erin heeft is Jacoba, dochter van Jacob, zij lijkt in gedachten verzonken en heeft waarschijnlijk de fotograaf niet bemerkt. Alvorens langs de dijk verder te gaan, verblijven we enige tijd aan de Middenweg.
Maar eerst gaan we even een kijkje nemen bij de mannen boven aan de dijk, recht tegenover de zaak van Jacob.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk