Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 1 » Pagina 62

Oud Andijk in Beeld, deel 1, pagina 62.

62.
Werkzaamheden verband houdend met verbeteren bovenkant dijk.
„Werk in uitvoering”, gesloten voor alle verkeer behalve kruiwagens.
Passagiers en goederen gaan per motorbootje, gemotoriseerd verkeer benedendijks is niet mogelijk, de benodigde ruimte daarvoor is er niet.
Puin in de kruin van de dijk is, zoals hier is gebleken, catastrofaal, het laat water door en maakt deze poreus.
Inmiddels is het 1917, de mannen die voor ons staan zijn geen Andijkers, maar polderjongens uit andere streken.
Ze graven hier het puin uit de kruin, het wordt gestort aan de zeekantglooiing, ook is het verwerkt in de noodwegen benedendijks.
Boven op de kistdam liggen de goede stenen, ze zijn afkomstig uit het z.g. paardepadje, die zijn verkocht en brachten weer geld in het laadje. Enkele werkers hadden hun gezin meegebracht, waarschijnlijk is de jongen links bij de kistdam een van hun en heeft hij vader koffie of thee gebracht, hij draagt de ketel.
Het kapitale huis van Willem Kooijman, later Dirk Basjes, aan de Kathoek is van hier af aan reeds te zien, het torend boven de dijk uit. Wat benedendijks staat is na deze werkzaamheden geheel opgeruimd, de nieuwe weg moest daar komen.
Na eerst een aantal wagenhokken, zijn de eerste twee panden het woonhuis en bakkerij van Christiaan Lever, er naast, met de twee schoorsteentjes de net voltooide woning van Kees Visser. Ook de woning van Dirk Broer is goed te zien, de achterkant is wit, de kap in „gebroken” uitvoering.
Nog net zichtbaar, uiterst rechts, is van C. Vlam.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk