Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 1 » Pagina 66

Oud Andijk in Beeld, deel 1, pagina 66.

66.
Rijwielhandelaar J. Sluijs, de naam staat boven de deur. Deze zaak heeft aan de Kathoek gestaan en was nog nieuw toen het naar hier werd verplaatst. We herkennen het nog aan de bovenramen en het etalagekozijn, al het andere is tijdens de herbouw gewijzigd.
Een groot reclamebord boven de etalage geeft aan, dat hier rijwielen van het merk „Folgers” verkrijgbaar zijn. Voor een goedkoper exemplaar kon men hier ook terecht, die maakte hij van losse onderdelen. De kale frames kocht hij van de fabriek en moffelde ze vervolgens in eigen oven.
Aan de weg een benzinepomp, de (bij)verdiensten zullen wel magertjes zijn geweest.
Er waren toen nog maar weinig autobezitters, men moest al welvarend of expediteur zijn. Bollenbouwer Willem Kooiman behoorde tot die eerste categorie mensen, het autootje dat voor zijn villa „CHILOSA” (Wie weet het, Italiaans woord) staat, zou van hem kunnen zijn. Aan de gouden bollenhandel kwam na 1930 een einde en Willem raakte failliet.
De zaak van Jan Sluijs werd later overgenomen door de van Enkhuizen afkomstige K.A. Veenstra. Deze (later weer naar de plaats van herkomst vertrokken) verrichtte tevens elektriciteits werkzaamheden. Nieuwe eigenaar werd D. Sietses.
Deze (van Oost Andijk afkomstig) veranderde de bestemming in dak-, zink- en sanitairbranche. Na de oorlog kreeg het dakdekkerswerk de overhand. Dit groeide uit, waardoor ruimtegebrek ontstond. Het bedrijf werd verplaatst naar de Industrieweg. daar vinden we het onder de naam „Sietses bv. dakdekkers- en loodgietersbedrijf”. Het oude bedrijf dient nu als woning/garage voor F.D. Sietses. Naast Sietses weer oude bekenden. Dat zijn Jacoba Kragt en haar moeder, zij dreven daar, nadat vader Jacob failliet was gegaan, een klein kruidenierswinkeltje.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk