Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 1 » Pagina 69

Oud Andijk in Beeld, deel 1, pagina 69.

69.
Een mooi rijtje gevarieerde vrijstaande woningen, tussen 1922 en 1930 gebouwd door Kees Gutter, we kennen hem nog, de buurman van Jaap Tensen.
Waar we geëindigd zijn, beginnen we weer, dat is het huis van Pieterman Groot, na zijn vertrek werd Cor de Kroon de nieuwe bewoner.
Het volgende, kleiner, wijkt af van de rest, ook wat betreft de bestemmingen.
Tijdens de bouw van de nieuwe kerk was het als kantoor ingericht, daarna schoolmeestershuis en onderkomen voor dominee Boogaard.
Na het schoolbestuur werd de gemeente eigenaresse, deze verkocht het weer aan de fam. Greydanus, die lieten er een stuk aanbouwen.
De derde in de rij is van tuinder Jaap Groot, nu mevr. Sietses-Roosendaal de naam „SIROSA” is afgeleid van hun namen, met de toevoeging van A van Andijk lezen we die aan de gevel. Dames die mooi wilden gaan konden terecht bij het vierde perceel, daar hanteerde Jo Gutter de knipschaar, thans salon „Annique”.
Het vijfde, „Voor Anker” is de haven voor de, van Urk afkomstige zeeman Theun Uitterdijk, eerdere bewoners, veldwachter Reyer Zandbergen en Piet Broer Dzn.
In nummer zes weer een geleerd man, schoolmeester Wim Faust, nu mevr. Visser (wed. van Sjoerd Visser).
We naderen het einde, onder het zevende dak vinden we boekhouder Willem Groot Jacobzn., eerder vroedvrouw Hendrika Mintjes. De gepensionneerde (van Enkhuizen afkomstige) Joost Vriend liet het bouwen.
Lang heeft hij er niet gewoond, met zijn vrouw Grietje Baas keerde hij weer terug naar de haringstad.
Als laatste noteren we Hielke Bultsrna, wat daarna komt, is van de dijk afkomstig.
Asfalt is er nog niet, in de puin-grindweg ontstonden dijkwijls gaten, met eenvoudig handgereedschap zijn de mannen bezig deze te dichten.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk