Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 1 » Pagina 71

Oud Andijk in Beeld, deel 1, pagina 71.

71.
Op het eerste gezicht geen bijzondere kaart, ze hoort meer thuis in de categorie privé foto's. Tóch bestemd om aan familie of kennissen te worden verzonden, op de achterkant zijn adreslijnen aangebracht.
Toen kwam de vraag: „Waar is dit?”. Er werd gedacht aan Klein Gouw. Een oud Andijker wist het goede antwoord, het staat aan de Middenweg, de woning van Kees Vlam en Duwertje Sietses. Met hun zoon Kars staan ze aan de voorzijde, het andere stel is dochter Maart je en timmerman Jan Kuperes, zij vertrokken naar 't Harde (bij Oldebroek). Na het overlijden van Kees verkocht de weduwe het huis aan middenstander Jac. Bootsman, die wilde daar gaan wonen.
Hij zag er vanaf, de nieuwe eigenaar werd K. Gorter (van Gorters drukkerij). Deze was reeds eigenaar van het ernaast gelegen pand, dat hij kocht van Fok Akkerhof. Eerder woonde Gerrit Smit er.
In het linker gedeelte had Akkerhof een kleine kantoorboekhandel, echter te weinig omzet om van te kunnen leven. Als neveninkomsten bezorgde hij kranten, inde kwitanties, had agentschap voor advertenties, etc. etc. Bij het bereiken van de oudedagsvoorziening vertrok hij naar Bolsward, daar woonden zijn kinderen.
Gorter had toen de handen vrij en liet er één complex van maken, de woning van Bootsman werd winkel, het kantoor woonhuis. En om het allemaal wat efficiënt te maken werd de ruimte tussen de beide panden dichtgebouwd, dat werd toen kantoor en het diende tevens als verbinding tussen winkel en woonhuis, zodoende kwam Gorter altijd „droog over”.
In juli 1985 legde Gorter het bijltje er bij neer, we vinden het nu onder de naam „De Boekwijzer”.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk