Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 1 » Pagina 73

Oud Andijk in Beeld, deel 1, pagina 73.

73.
In latere tijd nogmaals deze hoek.
Piet Kistemaker is met zijn tijd meegegaan, vanwege toename assortiment en ten koste van woongenot heeft hij de winkel laten vergroten. Bij de winkel is het rustig, geen klant, fiets of auto te zien, waarschijnlijk is de middagzon daar de oorzaak van, het zonnescherm is neergelaten. Links het kapitale pand dat bollenbouwer Willem Schenk Wzn. (Zwikkie), (ik heb voor jou nog wel een zwikkie tulpen) in 1932 liet bouwen, het kreeg de naam van tulp „Oranje Nassau”. Van bollenteelt naar zaadteelt, veredeling, export en twee bedrijven in Afrika, dat maakte schoonzoon Pop Vriend er van met als streven nog betere rassen te ontwikkelen.
Rechts, onherkenbaar, het reeds genoemde pand van Albert van Dokkem, de naam van „Tonko Beishuisen machinale breierij” is vervangen door de naam „Andika”. Beishuisen was toen al naar Winschoten vertrokken.
De situatie zou spoedig veranderen, met de komst van de supermarkt werd de situatie voor Jan Kistemaker Pzn. onhoudbaar, de winkeldeur ging voorgoed op slot. De tent ging om.
Het pand van van Dokkem verkeerde in slechte staat, de inmiddels eigenaar geworden Piet Kistemaker vroeg en kreeg premie krotopruiming, de sloper deed de rest.
De grond werd verkocht aan Pop Vriend, nu kon de toegang naar zijn bedrijf worden vergroot en kwam er meer parkeerruimte.
Met alle begrip voor het voorgaande is het toch jammer dat ze zijn verdwenen, komende vanaf Klein Gouw is het nu toch wel erg kaal geworden.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk