Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 1 » Pagina 87

Oud Andijk in Beeld, deel 1, pagina 87.

87.
Met nog een laatste terugblik op deze buurt verlaten we het gedeelte dat vóór de Middenweg staat.
Fotograaf Piet Jonker, inmiddels de zaak in Egmond aan Zee aan zijn zoon Remundus te hebben overgedaan, en zelf verhuisd naar Heiloo, had blijkbaar zijn hart verpand aan Andijk. Voor de zoveelste keer was hij er en maakte omstreeks 1925 hier zijn vier en veertigste opname van de voltooide „Dijkwerken”. Behalve de vrachtman die naar zijn wagen loopt, zijn de anderen wel belangstellend, de wielrijders zijn afgestapt en kijken net als de kinderen naar boven, „Daar staat hij, de man met de kiekkast”.
Bij de pastorie ontwaren we enige ladders, blijkbaar is er aan het dak iets niet in orde van werklieden echter geen spoor.
De brug bij de kerk is verdwenen, eenvoudig hekwerk heeft de slootafscheiding vervangen, ook is het eerste stukje sloot naast de kerk reeds gedempt.
Het oude onderkomen van Cornelis Groot staat er nog, maar dat zal niet lang meer zijn.
Let eens op de ingang, zou die intertijd speciaal voor een lang persoon zijn gemaakt? Schoenmakerij resp. drukkerij treffen we hier nog niet aan daar groeit nog gras.
Op de bleek, tussen het wasgoed, scharrelt vrouw Gutter wat rond, met al die bouwmaterialen in de buurt zal het wel eens woekeren met de (droog)ruimte zijn geweest.
Naast Tensen, het in 1919 door Gutter gebouwde huis bestemd voor Pieter Vriend en Neeltje Zwier (wed. van Herman Ruiter).
Het staat min of meer op de gedempte gracht, welke was gelegen achter de stolp waar ze eerder woonden.
Latere bewoners waren de fam. Rustenburg, Ruiter (naar Canada), thans S. Brandt.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk