Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 1 » Pagina 98

Oud Andijk in Beeld, deel 1, pagina 98.

98.
Bezijden de Oostkant van de „Gereformeerde” school ligt de schuitehelling van, de van Medemblik afkomstige, Piet Hoek, nu nog slechts bekend bij hele oudjes.
Behalve de punt van een schuit op het droge is er van de helling zelfs niets te zien, die ligt meer naar voren.
Zo te zien is de orderportefeuille behoorlijk gevuld, een aantal schuiten zijn reeds behandelt of krijgen nog de jaarlijkse teerbeurt aangevuld met eventuele kleine reparaties.
De stapel dikke planken zijn bestemd voor de bouwen reparatie grotere schuiten z.g. (koe) pramen.
Achter het huis de werkplaats voor het geval dat buiten werken niet mogelijk was.
Het gezin telde zes kinderen daarvan staan er, met vader Piet en moeder Sijtje (Schekkerman) drie op de werf.
Van de kinderen Jan, Piet, Gert, Meindert en de dochters Dieuwertje en Rika, huwde laatsgenoemde, op latere leeftijd met, jawel... dorpsdokter Heenk.
Van huishoudster tot doktersvrouw, het zal de status van de familie aardig hebben opgevijzeld. Links woonde Gert, huisknecht en bezorger van medicijnen van beroep.
Na zijn overlijden bleef echtgenote Geertje Koorn achter met zijn ongehuwde, reeds inwonende, broer Piet.
Vermoedelijk werd door de daarna ontstane moeilijkheden hun dochtertje Sijtje bij dokter over huis gehaald.
Jan en Piet brachten, samen met vader Piet, de dag door op de werf, die hadden geen reisuren. Dieuwertje verhuisde naar Alkmaar, en van Meindert weten we dat die zich dagelijks bezig hield met het houden van pluimvee en om de inkomsten wat op te schroeven bode bij het ziekenfonds was.
Hij was tevens de laatste die in het ouderlijk huisje woonde, na hem vinden we daar, en tevens als laatsten, Jan Jonker en Maretje Heemsbergen, na hun vertrek is de hele handel tegen de vlakte gegaan.
Vermoedelijk heeft deze opname dienst gedaan om in een of ander landelijk blad ons land bekendheid te geven, links onderaan lezen we met grote letters „HOLLAND”.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk