Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 1 » Pagina 104

Oud Andijk in Beeld, deel 1, pagina 104.

104.
Dit water is een z.g. „Kuil”.
Deze, op meerdere plaatsen aanwezig, zijn ontstaan door dijkdoorbraken uit het verre verleden en afgravingen voor dijkversterking.
Over de Dijkgracht het oude bruggetje eenmaal daarover zijn we op het Betonpad.
De eerste die we daar, in zijn nieuwe woning, begroeten is Dirk Broer.
Dat Dirk goed in de buidel heeft getast moge blijken uit het fraaie pand en de royale schuur met aangebouwd schuitehok.
Van dat laatste heeft hij niet lang gebruik kunnen maken, de nieuwe dijkgracht en brug zouden enkele jaren later komen te liggen tussen het schoolmeestershuis en dat van Klaas Schenk in. De toegang naar het bruggetje ligt tussen de huisjes van Gutter en de Jong in.
Tussen dat van Klaas en Dirk in ontwaren we nog de onderkomens van de fam. Hoek, Bankert en de Braber.
Het gedeelte van de boet, rechts, behoort bij het huis van Pieter Janszn. Krul, recht voor ons, de kleine met gebroken kap, is van Jacobus de Jong. Op deze grote plas, later met zand volgespoten, zouden de niets vermoedende Arie de Vries en Willem Gutter hun nieuwe winkel/woonhuis krijgen.
Dankzij de vorige opname weten we wat er aan de dijk staat, hier zien we ze, dicht tegen elkaar, in omgekeerde richting.
Wat er links, op het witte bord staat is niet te lezen mogelijk is het van de Fa. Sluis en Groot en heeft het te maken met teelt koolzaad. Daarmee schijnt iedereen zich bezig te houden, overal zien we „Stullen”.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk