Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 1 » Pagina 109

Oud Andijk in Beeld, deel 1, pagina 109.

109.
Achterkant woning vracht en aardappelvaarder Jan Speets.
Met zoveel nieuwbouw om je heen kun je niet achterblijven moet Jan gedacht hebben, de zijkant heeft een flinke opknapbeurt gehad en het gammele schuithoek is verdwenen.
En al doet de aanblik nog wat rommelig aan, de aanbouw (waarschijnlijk woonruimte) en het schot er boven zijn alvast vernieuwd terwijl de zolderdeur is vervangen door een vierroeds raampje.
Het cafe/woonhuis van Arie Vlaar naast hem is tot enkel meters in het water gebouwd, het zal extra werk met zich hebben meegebracht. Alvorens daar te kunnen bouwen moest eerst het huisje van Jan z'n buurman worden gesloopt dat zal gezien de omvang daarvan weinig te betekenen hebben gehad.
De halfmudsmanden (70 pond) in de schuit doen denken aan tulpenbollen, die handel moest echter nog komen.
Ze werden gebruikt voor transport vroege aardappelen die vanwege kwetsbaarheid schil, in tegenstelling met latere soorten niet in zakken mochten worden vervoerd.
Bij de mast staat Jan Speets geflankeerd door zijn vrouw Afie Dijkman, dan een onbekende, vervolgens zijn schoonouders Huitje de Vries en Herman Dijkman en een onbekende roerganger. Om er vooral bij te horen poseert een van de jonge dames op de ladder, de ander minder moedig houdt het op de waterkant, het zouden kinderen van Jan en Afie kunnen zijn.
Volgens een nog in leven zijnde ooggetuige leefde de hele familie (groot gezin inclusief schoonouders) in de benauwde ruimte.
Zoals overal ontbraken ook hier goede sanitaire en milieutechnische voorzieningen, met als gevolg dat de walm binnenshuis dikwijls niet te verdragen was.
De plaats van het huisje en de waterplas is later de toegang geworden naar de loodsen van het internationale transportbedrijf Bloemendaal.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk