Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 1 » Pagina 112

Oud Andijk in Beeld, deel 1, pagina 112.

112.
Dit is de plaats waar, omstreeks 1910, Jan Sluijs zijn nieuwe rijwielzaak liet bouwen.
Een dominant bouwwerk net als dat van Willem Kooiman, modern van stijl gebouwd voor de eeuwigheid.
Het zal voor de ambachtsman dan ook geen prettige boodschap zijn geweest te moeten vernemen dat het voor de nieuwe weg moest wijken.
Dat het, na amper tien jaar daar te hebben gestaan, niet naar achteren maar naar de Middenweg is verplaatst, lag waarschijnlijk in het voornemen daar de middenstand te concentreren.
Er is nogal wat aktiviteit op het onderpadje, het heeft naaister Hiltje Zwaan (met hul) uit haar huisje gelokt om vooral maar niets te missen van wat er gaande is.
Er zijn kooplui, welke branche ze voeren is moeilijk na te gaan, de lading in de karren is niet waarneembaar.
Naar een dergelijke gelegenheid werd belangstellend uitgekeken, venters brachten naast hun waren ook de nieuwtjes, was de dag weer om, dan was men weer op de hoogte van het plaatselijke wel en wee.
Het gestreepte huis is van Nicolaas Johannes Nooij, huisschilder van beroep, zijn opvolger Kees Kramer zette de zaak voort.
In het kleine huisje er naast woonde Herke Dekker Czn.
Gedurende de periode dat er geen verkeer per as mogelijk was en er van een bootje gebruik werd gemaakt, konden de reizigers, bij slecht weer, in de huiskamer van Kramer de komst afwachten, daar was men dan op de hoogte van de diverse reisdoeleinden.
Achter zijn woning staat een schuur, dat zal de schilderswerkplaats zijn, schuin daar achter woont Piet de Haas, later Karel Keesman, schoonzoon van Jaap Groot, alias oom Paul.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk