Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 1 » Pagina 114

Oud Andijk in Beeld, deel 1, pagina 114.

114.
Dat een diagonale camerastand soms een verrassend beeld oplevert, bewijzen deze en de vorige opname.
Zagen we daar, schuin over het huis van Herke Dekker, het dak van Piet Bloemendaal's huis, nu het er naast gelegen van Piet de Haas, en het lager gelegen schuurtje van Herke.
Het was dan ook even zoeken alvorens deze privé foto op de goede plaats gebracht kon worden.
Privé foto's werden niet in winkels verkocht, de oplage betrof enkele stuks, plaats en andere aanduiding ontbreekt dan ook, niettemin zijn ze voor het vormen van een dorpsbeeld waardevol. Ter rechter zijde nog gedeeltelijk de schilderszaak van Nooij met de er achter gelegen werkplaats.
Het huis van Piet de Haas, later Karel Keesman, ligt dicht tegen het kleine schuurtje aan, na 1919 kregen men daar beter uitzicht en zelfs een voortuintje.
Achter het zelfsluitend klaphek zien we Herke, echtgenote Els Tensen en dochtertje Alie. Waarschijnlijk is dit een afscheidsfoto, kort hierna zijn ze van uit deze toch wel zeer kleine woning vertrokken naar het Buurtje.
Daar, naast café „De Hoop” van Niene Mol, vestigden zij zich in een ruimer woonhuis annex manufakturenwinkel, ter linkerzijde was de echte etalage.
Bij het schuurtje ontwaren we een stoeltje met hoge wielen, het lijke een „mini riksja”, mogelijk is het, een in die tijd model, wandelwagentje. Toen het onvermijdelijke realiteit werd was de familie reeds lang vertrokken slachtoffer van de gedwongen verhuizing werd landbouwer Gerrit Pasterkamp en aanhang.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk