Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 1 » Pagina 117

Oud Andijk in Beeld, deel 1, pagina 117.

117.
Op deze open plek waar nu de fam. Hoogendijk woont, liet Andries de Vries een bungalow bouwen. „Bergerweeltje” genaamd (afgel. van Wiel of Weel ontstaan na dijkdoorbraak).
Na de sloop van de huisjes van Kees Kramer en Hiltje Zwaan is het terrein onbebouwd gebleven, graasde er vee en was er op Koninginnedag feestterrein.
Bij de fam. Keesman zijn de rakken gesloten en wappert er net als elders in de omgeving wasgoed aan de lijn, conclusie; het is maandag (middag) traditiegetrouw wasdag.
Wie veel langs de weg is, maakt de meeste kans op ontmoeting met de fotograaf, u zag hem reeds eerder ook nu weer zittend op de transportfiets in het grasveld, Piet Kistemaker, op de fietsmand voert hij reclame voor „van Nelle” we lezen: „van Nelle pakjes koffie”.
De vrouw met het kind is ongetwijfeld Grietje Groot ze is klant van Uitterdijk en heeft van Piet de bestelling in ontvangst genomen.
De grote schuur met „gebroken kap” (in het er achter gelegen buurtje) en het er vóór gelegen huis is van Jan Koen, nu domicilie van A. de Blank, inmiddels is de kap vervangen door een plat dak.
In het kleine huisje, links van de schuur, eigendom van Faust en de Vries, woonde Grietje Nieuwland, laatste bewoonster was G. de Blank-v.d. Meer, daarna is het met premie krotopruiming gesloopt.
Bij de bocht van de sloot het aaneengesloten geheel, afdak-woonhuis-schuur van Klaas Nierop, pal er tegen aan, ook aan de slootkant is van Willem Groot Jbzn.
Geheel links de timmerschuur van Jeremias (Mais) de Vries, er naast de stolp waarin de eerste pastorie van de gereformeerde kerk was gehuisvest, later eigendom van Jaap Groot Simonszn.
Na de sloop werden daar de loodsen gebouwd voor het transportbedrijf, nu Jac. Groot en Zonen.
Het huisje met de witte stenen aan de voorkant is van Piet Speets, geheel rechts van de foto het dak van kees Basjes zijn stolp.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk