Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 2 » Pagina 65

Oud Andijk in Beeld, deel 2, pagina 65.

65.
1968. Deze kaart geleverd door “Baas Papierhandel” uit Hoorn was verkrijgbaar voor vakantiegangers, die logeerden bij “Café MOS Pension en kampeerbedrijf Andijk-Oost”.
Dit café, nu bar dancing “Dijkzicht” genaamd, staat beoosten de Oosterweg.
Waar de auto rijdt, hebben de huisjes van Pieter Blom en Jan Burger gestaan, onder de berm ligt het schelpenpad.
Om de plaats van beide huisjes te kunnen lokaliseren, is de afslag naar de boerderij van Schuurman bepalend. Daar rijdt de auto.
Blijkbaar wordt de straatverlichting gemoderniseerd.
Zien we aan de dijkkant reeds een stalen lichtmast met lichtbak, schuin er tegenover nog de oude vertrouwde houten palen met peertje en glazen kap.
Achter de bomen een in 1929, voor Piet Kistemaker en Antje Abbekerk, gebouwd houten huisje. Daarna treffen we daar Harke Pijpker en Ma Schuurman aan.
Omstreeks 1943 is Harke naar het Kerkepad gegaan, alwaar hij de smederij van Maarten Enzlin had overgenomen.
Het huisje wordt nu bewoond door Cornelis Speets en Gezina Sluys.
Aan de andere kant van de dijk staat de waterfabriek van de N.V. PWN.
Alvorens van daar uit in 1967 drinkwater aan het publiek kon worden geleverd, heeft er eerst vooronderzoek plaatsgevonden aan deze kant van de dijk.
Vele Andijkers zullen zich ongetwijfeld nog wel het groene houten gebouwtje, dat op het grasveld rechts van het pad stond, herinneren.
Door de toenemende behoefte, het oog op de toekomst en de niet meer toereikende voorraad in de duinen, is men overgegaan op het maken van drinkwater uit zeewater.
Ter verbetering van de smaak en kwaliteit heeft men daarna een koolfilterinstallatie geplaatst. Plannen voor modernisering en nog betere kwaliteit zullen in de nabije toekomst geleidelijk realiteit gaan worden.
Voor het volgende plaatje zetten we de klok weer 45 jaar terug.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk