Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 2 » Pagina 68

Oud Andijk in Beeld, deel 2, pagina 68.

68.
1915. De openbare Oosterschool met daarnaast, voor het hoofd van de school een representatieve woning.
Bij het hekje (de op 1-5-1915 als hoofd aangesteld) Jan Drijver, echtgenote Elisabeth Smits en dochtertje Frida, afkomstig uit het gebied waar het altijd waait, Den Helder.
Oorspronkelijk bestond de school uit twee lokalen, zoals is te zien op een tekening gemaakt door Roelof Prins in 1891.
Na de grote beschadiging door overkruiend ijs in 1891, heeft men er een lokaal aangebouwd. Bij de hoofdingang en op de hoek, naar het derde lokaal is, ter beveiliging schooljeugd een hekje geplaatst.
Er mocht dan wel geen snelverkeer zijin, maar een confrontatie met b.v., paard en wagen door enthousiast de school uitrennende jongelui wilde men blijkbaar liever voorkomen.
In ieder lokaal stond in de hoek een grote kolenkachel waarmee, zelfs bij extreme kou, de ruimte voldoende warm gestookt kon worden . Daarnaast waren de kinderen warmer gekleed als nu en dat scheelde. Nu zijn de lokalen CV verwarmd en draagt men andere kleren. Omstreeks 1920 is de school ontmanteld en zijn de vrijgekomen materialen weer gebruikt voor het, in 1922 geopende, raadhuis aan Klein Gouw.
Het gezin Drijver (inmiddels uitgebreid met dochter Nettie) was toen al verhuisd naar het nieuwe onderkomen aan het Schoolpad.
Lang heeft meester Drijver de scepter daar niet gezwaaid.
Op 1 april 1924 is het gezin verhuisd naar Oosthuizen alwaar hij in dezelfde funktie zijn werk heeft voortgezet.
Op de achtergrond van de ansicht zien we reeds de smederij van Maarten Enzlin.

 


© 2001-2025 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk