Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 2 » Pagina 72

Oud Andijk in Beeld, deel 2, pagina 72.

72.
1916. Vijftien jaar na de opname van pagina 70 wederom zicht op het Kerkepad.
Gedurende die jaren zijn daar de handen flink uit de mouwen gestoken, er is behoorlijk wat gebouwd. We zien o.a. het nieuwe bouwwerk van Pieter Pik.
Behalve het dubbel woonhuis liet Piet er ook nog de erachter staande zaadschuur bouwen. Voor zijn vertrek naar Hoorn verkocht hij, inclusief de dubbele woning, de schuur aan petroleumventer/tuinder Klaas Roozendaal.
In 1948 heeft Klaas de schuur verkocht aan de gereformeerde gemeente met als doel daar een kerk van te maken.
Voor gereformeerden voor wie de grondbeginselen anders lagen dan die van kerkgangers van de Middenweg betekende dit het einde van reizen naar de kerk aan de Breestraat te Enkhuizen. Zoals reeds eerder vermeld, was het medio januari zacht weer voor de tijd van het jaar. Dat blijkt ook uit deze ansicht. Een van de vrouwen, Grietje Tol (vermoedelijk rechts) heeft, nu de was hangt, haar huisje verlaten daarbij de deur open latend.
De lantaarnpaal staat weer overeind, de modder weer tegen het talud, met het dichten van gaten in de dijk is men nog niet gereed. Dat zien we aan de planken onderaan en aan de aangescherpte paal die een man (bij het achterste wagen) gereed houdt. Die komt er voor.
De paarden vervoeren puin afkomstig van partikulieren om de ergste gaten in het onderpad te dichten.
Links de Kerkesloot met het pad (nu Oosterweg) naar de boerderijen Kool en Mantel. Verlichting was daar niet en dat gaf bij slecht weer soms problemen.
Het is gebeurd dat juffrouw Kok, in de kost bij Reinder Kool, letterlijk de mist is ingegaan en slechts door hulpgeroep haar kosthuis wist te bereiken.
Vóór de komst van straatverlichting hield men rekening met dergelijke problemen. Vergaderingen werden vooraf vastgesteld aan de hand van de maanstandtabellen. En dan maar hopen dat het 's avonds niet zwaar bewolkt of mistig was. Het huis van Simon en Grietje staat er duidelijk herkenbaar, nu nog. (Dijkweg 7).
Het is veranderd, waar niet? Het geheel is nu van steen en de zijkant is veranderd.
Door een aanbouw zijn daar het houten schot en zijramen verdwenen.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk