Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 2 » Pagina 101

Oud Andijk in Beeld, deel 2, pagina 101.

101.
Een boerestolp verkopen en voor een schijntje weer terug kopen, was dat niet geluksvogel Fokke Bootsman?
Hier zien we temidden van geurende en bloeiende tulpen, wat hij met dat geld heeft gedaan.
We mogen stellen van, “niet slecht”. Ruimschoots van het toch al rustige Hornpad gelegen, staat frank en vrij met uitzicht over vier windstreken zijn besteding. Fokke en Maartje kunnen tevreden zijn.
De relatie van Fokke en timmerman Piet v.d. Leek is blijkbaar goed gebleven. Nog voor zijn vertrek naar Amerika bouwde Piet het.
Het schilderwerk werd uitgevoerd door Kees, broer van Piet.
Nieuw is de bouw van de dakkapel, een bouwtrend die zich voortzette. Zolders werden daardoor geschikt gemaakt voor het bouwen van een of meerdere slaapkamers.
Als laatsten van de familie woonden hier hun ongehuwde dochters Maartje en Dirkje. Nu fam. (F.) Mantel.
Op de achtergrond zien we het (hulp)postkantoor, het winkeltje van Fem, en de huisjes van Nico en Piet.
Opvallend is hier het ontbreken van de grote schuur met “gebroken kap” naast het huis van de fouragehandelaar. Waarschijnlijk is deze daar neergezet ter vervanging van de oude, die we hier zien.
De stolp op de achtergrond zagen we reeds eerder, maar of die ten tijde van deze opname nog van Klaas Boeder was, is een open vraag. Doordat de achterkant van deze kaart geheel blanco is, is het niet vast te stellen.
De betonbrug, men noemde ze ook wel “doodskisten”, is er een uit de serie “zwaardere uitvoeringen” en ligt over een naamloze sloot die vermoedelijk na 1910 is gegraven.
Lastige obstakels toen het verkeer zich uitbreidde. Passeren met voertuigen was niet mogelijk en getuige de vele diepe groeven in de zijwanden hebben diversen daarmee kennis gemaakt.
Ze zijn nu alleen nog maar te zien op foto's en ansichten.
Alvorens door te gaan naar de Horn, verblijven we enige tijd aan het pad.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk