Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 2 » Pagina 103

Oud Andijk in Beeld, deel 2, pagina 103.

103.
1920. Andijk-oost vermeldt Jonker, het naambordje Hornpad zal er toen nog niet zijn geweest. Van het oorspronkelijke landpadje is niets meer te zien, het is een puin-grind weggetje geworden dat aansluit op andere wegen.
Door “de uitlopers” Kerkepad, Koolhaaspad, Kerkhofpad en dit pad zijdelings met elkaar te verbinden, veranderden deze oorspronkelijke “doodlopende” paden in doorgaande wegjes en ontstond de Knokkel.
De grond waarop de bebouwing staat, behoorde toe aan Jaap Boeder Jnzn.
Reeds in 1919 verkocht hij daarvan een deel aan Nanne Vriend Pieterzn. en Antje Timmerman, resp. Gerrit Prins Dirkzn. en Aafje Prins Pdtr. Samen lieten ze daarop het donker gekleurde dubbel woonhuis bouwen.
Later zijn beide echtparen geëmigreerd naar Canada en werden Dirk Groot Klzn. en Jos Mantel de nieuwe eigenaren.
Ervoor zien we het eigendom van W.J. Mantel Hzn., en Aafje Sas. Op de weg hun dochter Aaltje drie broers en Gerrit de Jong.
Aan de andere kant twee huizen van hetzelfde type. Daar woonden Cornelis Vriend Pieterszn. en Trijntje Zwagerman en Jan de Vries.
In het volgende (met dakkapel) ontmoeten we weer oude bekenden. Zij, Piet Dekkers en Jantje Bosstad, hebben de kleine woning aan het Palingpad achter gelaten voor Jan en Hiltje en dit laten bouwen.
Naaste buren van Piet en Jantje waren: Gerrit Dekkers (halfbroer van Marinus) en Afie Doef, Pieter Baas en Klaas Doef.
Laatstgenoemde leefde daar met zijn bejaarde moeder. (later met Maartje Baas).
Het huis waar we recht tegen aan kijken, bracht even verwarring. Zo midden op de weg, het kwam ons, bij de aanvang van dit boek, niet bekend voor.
Maar het raadsel werd opgelost: het bleek een deel van de dubbele woning, die we eerder zagen op bldz. 1-3 en 5 van Klaas Sluys en Cornelis Brouwer.
Het is op weg naar de nieuwe bestemming en zal komen te staan naast het huis van Teunes Dijkman en Janna Versteeg.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk