Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 2 » Pagina 105

Oud Andijk in Beeld, deel 2, pagina 105.

105.
Dit is de stolp van Jan Brouwer Dzn. en Grietje Boeder , gelegen tussen het lange en korte gedeelte van het Hornpad.
Op de brug Jan zelf. Vanwege de grote hoeveelheden klei die uit zijn, er achter gelegen, land werden gedolven, kreeg hij grote bekendheid (put van Brouwer).
Deze klei was nodig voor de dijkverzwaring, waarmee na 1916 een aanvang werd genomen. Van de twee putten, de ooster en wester, die daardoor ontstonden heeft men daarna de laatstgenoemde met vuilnis gedempt.
De ander biedt thans genoegen aan schaatsliefhebbers en hengelaars.
Nadat Jan en Grietje naar Enkhuizen waren vertrokken om “stil te gaan leven” werden Jaap Boeder en Marijt Roosendaal de nieuwe eigenaars.
Jaap kwam van de dubbele stolp, die we zagen op bladz. 30 en 31, dichtbij dus.
De laatste die in de stolp vee had staan, was Tjerk Vriend. Hij was gehuwd met Femmetje Mulder afkomstig uit Dedemsvaart.
Echter niet lang want na elf maanden werd Tjerk weduwnaar, maar huwde opnieuw in 1957, toen met Hermina Godeke (wed. van Arend Krikke). Nadat postbode/zaadhandelaar Jacob de Vries en Aagje Dekker er hadden gewoond, kwam het in handen van Amsterdammers.
Deze hebben het uiterlijk een ander aanzien gegeven door o.a. de wit gekalkte muur, waar Jaap en Marijt staan, en de stalraampjes (op een na) te vervangen door kozijnen.
Het arbeidershuisje ernaast is, vanwege de slechte staat waarin het later verkeerde gesloopt. Stijf en stram als soldaten poseren daar Jan Mantel, Geertje Sluis, Alie Mantel (later echtgenote van Lieuwe Boeder) en een onbekende.
De man op de hoek van de stolp is ook niet bekend.
De palen en planken op de voorgrond behoren toe aan Teun Krul.
Het is de stolp die nu nog herinnert aan deze opname, al het andere ook het slootje, brug en klaphek zijn verdwenen.
We gaan nu naar de Horn.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk