Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 2 » Pagina 109

Oud Andijk in Beeld, deel 2, pagina 109.

109.
Het eerste huis over de brug, van aannemer Geert Lindemulder resp. Arie Visser, kunnen we u helaas niet aanbieden. Het in 1929 door aannemer Cornelis Gutter en timmerman Zeldenrust gebouwde huis ontbreekt op deze foto. Het eerste dat we zien, is afkomstig van de dijk en is ook door Gutter hier weer opgebouwd. Arie Visser plaatste er later een dakkapel op. Daar woonden Jacob Vriend Pzn. en Helena de Engelse (van Heer-H-waard).
In het volgende, dat nieuw gezet is, woonden Cornelis Schuurman Czn. en Wietske Kooistra (van Friesl.). Cor afkomstig van de boerderij van de dijk zie (blz. 85 deel 1) bouwde het zelf. Zijn vader ook wel de “Pekelboer” genoemd, verkocht pekelwater aan huis (het werd gebruikt bij kaasmaken). De allerarmsten kochten het à 1 cent per liter en gebruikten het voor koken en conserveren van vlees, groenten etc. het was goedkoper dan zout.
Tussen de beide woningen ontbreekt het huis van Cornelis Mantel, waarvan Jan Mantel op 8-6-1927 de eerste steen legde. Daar woont nu de fam. (M.) Doodeman.
Nadat de familie Mantel de wijk naar Canada had genomen, werd Jan Vriend Janszn. de nieuwe eigenaar.
In het kleine huisje treffen we weer oude bekenden aan: Willem Kort en Trien Dijkman.
Ze hebben het lange huis schuin achter schilder Jan de Haas verlaten en wonen nu op stand. Na het vertrek van dochter Geertje naar Enkhuizen is het tot 1973 bewoond geweest door de fam. (H.) Bisschop. Daarna lieten ze het slopen en een nieuw huis bouwen.
Boven het oude huisje zien we nog een stukje kap, schoorsteen en erker. Ook dat huis, waar nu fam. (Nanne) Vriend woont, is van hetzelfde type als van Schuurman. Het is in 1924 gezet voor Willem Vriend Pzn. en Aaltje de Kroon. Aan reuring is daar geen gebrek, want de open ruimte naast hun huis ooit bestemd voor volkstuintjes kreeg later bestemming speeltuin.
Het hele jaar door kan, “als het weer mee zit” daar de jeugd gratis gebruik van maken.
Tevens staat daar het kantoor van de “Andijker woningstichting”.
De beide mannen op de foto zijn in ruststand. Ze waren aan het wieden toen ze werden gestoord.
We nemen maar aan dat de man op het erf Jacob Vriend is en de ander een buurman.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk