Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 2 » Pagina 119

Oud Andijk in Beeld, deel 2, pagina 119.

119.
Op één na is het rijtje vol. Het wachten is nu nog op de komst van bakker Kees Kooiman. Die kwam omstreeks 1935 en kreeg bakker Bouhuis aan de Hoekweg er een concurrent bij. Vermoedelijk zal vader Reinder Aris, gemeentearchitekt/opzichter, het wel voor zijn zoon hebben ontworpen.
Inmiddels is het warme bakken daar alweer verleden tijd. Na de overname door knecht Piet de Vries zijn de ovens verwijderd en is hij alleen nog maar leverancier van andermans (uitsluitend goede) produkten.
Aan het huis van Piet Bakker ontbreekt de aanbouw, dat later het kantoortje voor “De Hoop” resp. Nutsspaarbank zou gaan worden.
Het was er als kruidenierswinkeltje voor Marijt tegen aangezet toen ze weduwe was geworden. In 1941 verkocht ze het aan “De Hoop”.
Er naast staat de woning die Teun v.d. Braber en Neeltje Rol lieten bouwen. Later woonden daar zoon Piet en Bregje Groot. Nu Griet Mantel (wed. van Hendrik Krul).
We zien ook dat nu het huis van Simon Vriend Pzn. er staat.
Aannemers waren dit keer de bekende Jan Beelenkamp en (Frits?) Buter, broer van Lukas. Deze is naar Zuid-Afrika geëmigreerd.
Simon, gehuwd met Trijntje Klaver (van Opperdoes) kwam vanuit een boerderij van Munnekay. Hij begon zijn carriere als tussenleverancier van zaden aan de Duitse Fa. Laux uit Haan (bij Wuppertal). Hij nam dat over van een oom.
Door zelf te gaan telen met daarnaast leveranties door kontrakttelers werd hij zelfstandig leverancier.
In een schuur aan de overkant van de Parallelsloot startte hij zijn bedrijf.
Op de zolder van de reeds vermelde schuur was de zaaddrogerij.
Ook op bollengebied was Simon vooruitstrevend. Als eerste uit Andijk exporteerde hij dit produkt naar Engeland.
Deze teelt is later ondergebracht (in NV vorm) in Hillegom (v. Waveren).
Ook door de zaadteelt heeft men een streep gehaald. Betere kwaliteiten zaden teelt men in warme landen, zoals Afrika. Dat deed Pop Vriend. Dat zag men hier niet zitten, maar het roer ging wel om.
Opvolger, zoon Cor heeft zich en met sukses gespecialiseerd in de teelt en handel van plantuitjes. Dit zeer gewilde produkt dat grotendeels de zaaimethode heeft verdrongen, is een belangrijk exportartikel geworden. Het gaat naar diverse landen van Europa.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk