Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 3 » Pagina 7

Oud Andijk in Beeld, deel 3, pagina 7.

7.
1914. Weer terug naar het wereldje van serene rust en stilte.
Een aanblik om nooit te mogen vergeten moet Piet Jonker hebben gedacht, toen hij zijn camera op de brug van de volgende boerderij had neergezet.
We sommen het even voor u op wat hij heeft vereeuwigd. Geheel links ontwaren we, onder aan de voet van de dijk, een drietal huisjes. Er staan er echter vijf de laatste twee zijn erg klein en niet te zien.
In het voorste woonde de fam. (Andries) Heynes, tuinder van professie. Vervolgens arbeider/modderman Jan Bruin met z'n Sijtje, als derde Kees Sluys (Poeh). In het vierde ziekenfondsvertegenwoordiger Meindert Hoek Pzn. Als laatste een oude bekende van deel 1, visserman/modderman Aike Bruin.
Voor zover bekend heeft geen der huisjes de verandering overleeft, allen zijn ze na 1916 gesloopt.
In het midden “Abri” (schuilplaats). Daar woonden ooit Gerrit Prins (Jeruzalem, afgekort tot Ruuske) en Ma Schuurman. Later de fam. (Jaap en Koos) Kuin.
Daar heeft de tand des tijds hier en daar al de kalkzandstenen doen afbrokkelen.
Het grote boerenhuis is van Simon Groot en Trijntje Groot. Sirnon was een karakteristiek figuur. Stond zijn pet naar beneden gericht dan was hij slecht gehumeurd. Stond die naar boven gericht dan was alles O.K.
Eerste klas bouwer/vakman, schoonde met een z.g. roltje o.a. uienzaad voor collega's bouwers en was Zaterdag's aanwezig op de zaadmarkt in Hoorn.
Zijn domein heeft inmiddels een ander aanzien gekregen. De diepe portiek aan de voorkant is verdwenen zo ook de zolderdeur met raampjes. De kozijnen rondom zijn vervangen door andere modellen, ook de grote schuur er achter staat er nu niet meer.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk