Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 3 » Pagina 12

Oud Andijk in Beeld, deel 3, pagina 12.

12.
Even een aantal meters terug. Het doktershuis en het bedrijf van Kees Brander missen we nu. De in 1950 naar Amsterdam verzonden kaart laat de ontvanger zien wat de aanblik is ter hoogte van de Proefpolder.
Met de kaart in de hand zou deze het nu waarschijnlijk niet meer kunnen vinden, alles is weg.
Het eerste huis rechts van de fam. (Kees) Zwuup is vanwege de slechte staat waarin het verkeerde omgegaan. Als het regende moesten er pannetjes aan te pas komen om het lekwater te verzamelen. Er staat nu een nieuw woonhuis.
De voormalige secretarie heeft ook het veld moeten ruimen voor nieuwbouw. Echter een geheel andere uitvoering als het oude. Het nieuwe heeft een tweezijdig dak zonder dakkapel.
Destijds was het werk-woongebied voor diversen secretarissen o.a. Klomp. Het kantoor was ter rechterzijde, de andere kant wonen.
Ook hoofdonderwijzer van de Middenschool W.C. Speets heeft er gewoond, zo ook het echtpaar Klaas Tensen en Trien Konijn.
Bij de boerderij van burgemeester Kooyman ontdekken we een verarming van het houten bovenstuk van de voorgevel. Werd daar eerst de mooie ophaalbrug verwijderd daarna werd de slanke voorgevel vervangen door die we hier zien.
Door de bouw van een nieuw woonhuis naast de boerderij en het niet meer bewonen ervan geraakte deze nog meer in verval en gedegradeerd tot schuur.
Uiteindelijk geschiedde het onvermijdelijke, omstreeks 1975 ging eens de trots van Kooyman, ter ziele. Na de sloop zagen we dat er een betonnen loods werd gebouwd en er staat nu een dubbele recreatiewoning, gebouwd in 1994/95.
Zoals gewoonlijk werd de voormalige boerderij door meerdere gezinnen bewoond. We noteren enkele families: (Jan) Mantel, (Klaas) Vriend, (Tinus) Krikke, en (Jan-Dirk) Meijlis.
De auto voor het huis van Kees Zwuup is naar men beweerd van dokter d'Arnaud.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk