Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 3 » Pagina 18

Oud Andijk in Beeld, deel 3, pagina 18.

18.
Hoogtijdagen in Andijk door koninklijk bezoek aan de proefpolder op 6 en 20 augustus 1929.
Nadat eerst koningin Wilhelmina een kijkje achter de dijk had genomen, was het veertien dagen later de beurt aan koningin moeder Emma en prinses Juliana. Zij staan op het punt om in te stappen om vervolgens, na deze vermoeiende dag, weer huiswaarts te keren.
Links ontwaren we, de ambtsketen om, burgemeester Piet Groot.
Ook voor hem twee zware dagen. Alles dient volgens schema te worden afgewerkt en hij is verantwoordelijk voor het goede verloop daarvan.
Niettemin ook nog flinke bescherming voor de leden van het koninklijk huis. Een aantal potige agenten getooid met blinkende helmen, gedrapeerde uniformen en gepoetste knopen is aan het gezelschap toegevoegd om te voorkomen dat het volk te opdringerig gaat worden.
Het voertuig staat (zo te zien een Fordje) voor… jawel de voormalige bakkerij van Jacob Faust.
Daar zal hij toch nooit van gedroomd hebben dat zoiets nog eens voor z'n bedrijf zou komen te staan.
Het vaandel van de fanfare gaat gedeeltelijk schuil achter het voertuig, de naam is niet waarneembaar. Het is echter "Sursum Corda" onder leiding van Jacob Broer. Hij staat met de rug naar de auto gekeerd.
De muzikanten hebben het afscheidsnummer gespeeld en wachten op het moment tot dat iedereen in het voertuig zit en kunnen dan, wat de dirigent betreft, naar huis of misschien nog even naar “De Meiboom”.
Van officiële zijde was bepaald, dat er tijdens dit bezoek geen foto's gemaakt mochten worden. Reden???.
Iedereen behalve Dirk Uitterdijk hield zich daaraan.
Dirk maakte er ongemerkt drie waaronder deze in dit boek, de andere twee achter de dijk. Wijselijk verkocht hij ze later zonder enige aanduiding wie de foto's had gemaakt.
Het heeft hem geen windeieren gelegd, heel wat zijn er over de toonbank gegaan.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk