Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 3 » Pagina 20

Oud Andijk in Beeld, deel 3, pagina 20.

20.
Het volgende pand, na de bakkerij, is (al is het klein) ook een woon-bedrijfspand. Daar wonen de Bootsmannen.
In 1863 was dit een winkeltje, zoals zovelen, waar de burger voor z'n petroleum en andere noodzakelijkheden terecht kon.
Dat was ten tijde van Meindert, die dagelijks op het land was.
Echtgenote Trijntje de Boer, die de zorg voor het huishouden en het winkeltje had, maakte daarbij hultjes en kantjes. Hierdoor is later de manufakturenzaak ontstaan. Die is hier te zien, nu geen levensmiddelen achter de glazen, maar kleding.
In 1898 zegde zoon Piet de bouwerij vaarwel, om zich geheel aan kledingzaken te wijden. Het tuindersmateriaal, schuit, dekkleden, manden, bakken en gereedschap wordt op 13 januari 1898 in café “De Meiboom” publiekelijk verkocht.
Piet werkt dan eerst nog enige tijd bij z'n zwager Jan Zee die ook in manufakturen handelt, maar later werkt hij geheel zelfstandig.
Dank zij een door Piet bijgehouden notitieboekje weten we dat op 24 april 1914 het gezin en handel zijn verhuisd naar het nieuwe pand in de Bakkershoek (zie deel 1 blz. 34).
Voor de verhuizing waren drie maal paard en wagen, drie grote en twee kleine schuiten nodig. En dat uit zo'n klein pand, de nood zal hoog geweest zijn.
Op de ansicht die op 12 juni 1912 naar hoofdonderwijzer K. v.d. Wal in Oenkerk(Fr.) is verstuurd, schrijft Piet dat het huis is opgeknapt, dat er kinkhoest heeft geheerst, de opbrengst van de “muisjes”aardappelen (voor eigen gebruik??) goed is, maar dat het erg droog is, zomer dus. Op de kiek zien we van links naar rechts: Piet Bootsman, echtgenote Afie Tensen, en hun kinderen Wim, Trien, Jaap, Ant en Meindert.
Na hun vertrek naar de nieuwe stek werden Nanne de Haas en Cornelia Blom de nieuwe eigenaars thans hun dochter IJda.
De boerderij links is van Jan Prins en Cornelia Groot. Er achter staat de kapberg van commissionair Willem Groot met er tussen in (zij het minder goed te zien) het bijbehorende woonhuis.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk