Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 3 » Pagina 21

Oud Andijk in Beeld, deel 3, pagina 21.

21.
Het eerste bruggetje is van de fam. Bootsman, het tweede behoort bij de oostzijde van de stolp en de er naast staande schuur.
De stolp heeft (ook nu nog) twee eigenaars (oost en west).
De tuindersschuur heeft enige tijd een andere bestemming gehad. In 1931 adverteert schoenmaker L.A. v. Meurs in “De Andijker”. Die luidt: Werkt ge in de Wieringermeer of hebt ge ander waterwerk, zorg dan voor droge voeten. Laat vandaag nog een paar laarzen of werkschoenen aanmeten. Alles handwerk en gegarandeerd waterdicht.
Prijs wordt niet vermeld, maar het zal concurrerend zijn geweest.
De vrouw op de brug is de echtgenote van Jacob Prins of Willem Doef, destijds woonden ze aan de oostkant. Ze heeft zoonlief er op uit gestuurd om bij de boer melk te halen. Hij krijgt de witte kan van haar en staat, met de fiets aan de hand, op vertrek.
Op de hoek van de westkant, staat Trien, dochter van Simon Kieft en Rempje Burger. Rempje was eerder gehuwd geweest met Jan Mantel. Die was overleden.
Oorspronkelijk was Simon watermolenaar in een van de vijf molens, die westopwaarts hebben gestaan.
In 1907 werd zijn molen gesloopt, en woonde daarna tot 1912 aan de Krimper.
In dat jaar wordt hij eigenaar van de westkant van de stolp. Hij kocht dat deel van J. Bruur. Eerdere eigenaren waren W. Mantel resp. C. Rol.
In 1928 is Rempje, in 1936 Simon overleden, waarna de erfgenamen, Jan, Cornelis en Aafje hun bezit verkochten aan Klaas Rol.
Cornelis verhuisde naar Klein Gouw, Aafje naar het sanatorium doch Jan keerde na een kort verblijf elders, weer terug op de oude stek en huurde het voorhuis.
In 1964 woont dan aan de oostkant tuinder Cor Kooiman.
De voormalige werkplaats van Meurs had toen inmiddels z'n oude bestemming terug, tuindersschuur.
Een grote opknapbeurt krijgt de stolp van Bram v.d. Braber, de westkant komt dan in handen van Tjerk de Boer.
Niet lang, hij verkoopt het aan z'n ouders, Johan en Trijntje Haagsrna. Ze woonden reeds in de buurt van het stoomgemaal. Beiden Friezen van geboorte, (Johan afk. van Hitsum, Trijntje uit Dongjum).
De schuur zal men hedentendage niet meer aantreffen, vanwege bouwvalligheid is deze gesloopt. De boerderij op de achtergrond is de huidige “Spiegelstal”. Het is de oudste uit het rijtje.

 


© 2001-2025 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk