Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 3 » Pagina 22

Oud Andijk in Beeld, deel 3, pagina 22.

22.
Na de stolp van Simon Kieft volgt een drietal woningen waarvan bekend is dat het middelste gebouwd is voor Dirk Hooiveld en Marijtje Singer. Min of meer een renteniershuis, ofschoon we ons moeten afvragen of Dirk wel een stilzitter werd met een door zoon Jacob overgenomen zeilmakersbedrijf achter zijn huis.
Maar we nemen het eerste pand onder de loep. Van oorsprong is dat een klein boerestolpje ooit toebehorende aan ene fam. Mantel.
In 1835 werd Jacob Hooiveld de nieuwe eigenaar en legde samen met Trijntje de Haas afkomstig uit Bovenkarspel de basis voor een bedrijf, een zeilmakerij.
In haar familie kwam dit beroep al voor, zodat het aannemelijk is, dat daar de bakermat voor Jacob is ontstaan.
Zeilen waren in de vorige eeuw onmisbaar. Er waren wel stoommachines, maar slechts in grote schepen en fabrieken trof men die aan.
Voor het overige was men toch wel aangewezen op het sterke garen.
Als Jacob toen de enige is geweest met dit beroep nemen we aan dat hij alles maakte, zowel voor molenaars, vissers en tuinders. De laatsten gebruikten twee soorten, een voor het dorsen van peulvruchten en zaden, het andere om met de schuit naar het land te kunnen zeilen.
En was er dan geen wind dan werd het toch nog kloeten.
Op deze foto van 1917 is het stolpje nog in originele staat en is de familie in de ban van de fotograaf en zand-water transport.
Zij hebben zich gegroepeerd op en nabij de brug. De anderen zijn dijkwerkers, ofschoon we daar tussenin ook nog enkele kinderen, achter het schot en bij het huis, ontwaren.
Het water en zand spuit tussen de verbindingen uit. Bewijs dat de buizen met slechts enkel moerbouten aan elkaar zijn bevestigd.
Beter hoefde ook niet, wat er naast komt, valt vanzelf op de juiste plaats.
Onder de buizen zien we hopen zand ter ondersteuning. Die konden pas worden gevormd na enige tijd als het zand wat was ingeklonken, dan kon men verlengen.
Achter de stolp is de werkplaats gedeeltelijk zichtbaar. Waarschijnlijk was die vóór 1835 als veestalling bij Mantel in gebruik.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk