Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 3 » Pagina 27

Oud Andijk in Beeld, deel 3, pagina 27.

27.
Schuin achter de winkel van Klaas van Dok zien we de meekrapstoof, in de volksmond meestoof of stoof genaamd.
Uit de erfenis van Cornelis Schuurman kopen Jan en Pieter Schuurman, Klaas Prins en Jan Jonker voor ƒ 1000,- 50 roeden grond. Dat werd de plaats voor de stoof, welke feestelijk werd geopend op 2-10-1860. “Dat de stoof welvaart en mag blijven bloeien” waren de wensen van diverse sprekers.
Op 13-2-1862 verkoopt Jan z'n 1/4 deel aan Pieter, er zijn dan drie eigenaren. Op 25-1-1873 vindt er een scheiding plaats, oorzaak kelderende prijzen meekrapverf, vanwege op de markt brengen van een langs chemische weg verkregen produkt door de Duitse verfindustrie. Op 23-11-1889 wordt Cornelis, zoon van Jan Jonker, eigenaar van het hele gebouw. Waarschijnlijk gebruikte hij het als schuur.
De volgende eigenaar wordt Jan Groot Pzn., vader van de latere burgemeester Piet Groot. In de stoof wonen dan C. Tensen Tjzn. en Antje, dochter van Jan Groot. Echter op 28-7-1921 meldt zich weer een nieuwe gegadigde, C. Smit kastelein van café “De Meiboom”. Voor ƒ 9000,- wordt hij eigenaar en vestigt er een maalderij in.
Echter niet lang, want op 22-10-1925 zit er weer een gegadigde op de stoel bij de notaris n.l. autobusondernemer Leo Kors. Voor de notarissen onderhand een aardige inkomstenbron.
Van hieruit start Leo een nieuwe busdienst als opvolger van de na 1916 ter ziele gegane “N.V. Auto omnibusdienst “West-Friesland”. Lange tijd kon er niet meer met bussen worden gereden, er moesten zo'n 300 huizen worden verplaatst en gesloopt worden. Gedurende die periode werd de dienst met een gemeente bootje onderhouden.
In 1930 vertrekt ondernemer Leo naar Den Haag en komt de stoof in handen van de W.A.C.O. (West-Friesche-Autocaronderneming). Chauffeur P. Tromp woont dan in de garage en dat blijft zo tot 1941.
Is er dan waardedaling van onroerend goed?
Voor ƒ 6000,- meldt P. Pool zich als nieuwe eigenaar en verhuurt het aan P. Kooyman Rzn.
Tijdens de oorlogsjaren fokt hij kuikens en maakt spinnewielen, daar was veel vraag na. Na de bevrijding, als de economie weer op gang komt, gaat Kooyman over op productie sorteermachines. Later onder de naam “Exelsior” verhuist het bedrijf naar Broekershaven.
In een oud schoolgebouw aan het gelijknamige schoolpadje zet hij de produktie voort. Voor de notaris is de koek echter nog niet op. Eerst verschijnt autohandelaar W.C. Duin ten tonele en amper een half jaar later J.T. Appel.
Dan krijgt de stoof in 1959 waarachtig ook nog het polyesterverwerkend bedrijf van J. Kolenberg onderdak, met als eigenaar Frans Komen. Dan na een bestaan van 128 jaar is het gedaan met het eerste industriële gebouw van Andijk.
Het in slechte staat verkerende gebouw gaat tegen de vlakte.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk