Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 3 » Pagina 28-29

Oud Andijk in Beeld, deel 3, pagina 28.

28-29.
Tussen de stolp van Simon Kieft en het gemaal stonden vóór 1916 zeven en twintig huizen en schuren.
Dit gedeelte noemde men de Molenhoek.
Jammer genoeg zijn er te weinig opnamen van gemaakt om het nu nog volledig in beeld te brengen, vanaf richting gemaal zijn er wel veel opnamen van gemaakt, niet vanuit het Oosten.
Echter, dankzij het goede geheugen, interesse en inspanning van kruidenier Klaas van Dok kunnen we op een door hem zelf gemaakte plattegrondtekening toch nog zien waar ze allemaal hebben gestaan en wat de vorm er van was.
Daarbij heeft hij ook een lijst samengesteld van bewoners die daar in 1916 woonden. De tekening en lijst dateren van 1932.
Zestien jaar na de stormramp van 1916 wist hij dus nog precies wie er woonden en kende de vorm van de huizen. Bewonderenswaardig.
Aan de hand van zijn tekening nemen we deze buurt onder de loep en verwijzen dan naar de nummers die hij er heeft opgezet.
Bij de lijst met namen tekend hij het volgende aan: De afmetingen en de vorm der percelen en de grootte van het ene huis tegenover het andere kunnen wel enigzins met de werkelijkheid verschillen, omdat de plattegrond uit het hoofd en uit herinnering is samengesteld. Dit is echter de toestand zoals die voor de storm was. Alle huizen en schuren komen er op voor, de toenmalige bewoners volgen hier onder. 15 maart 1932.

Oud Andijk in Beeld, deel 3, pagina 29.

1. C. Ruiter Dzn slagerij, 2. Jan Broer, visscher, 3. Jb. Krul, 4. C. Krul Fzn, 4a Turfschuur, 5. G. de Vries, metselaar, 7. Teun Dol, 8. A. v.d. Oord, bakker, 9. Bullenhuis, 10. Gert Komen, bakker, 11. Pieter Ruijter, 12. C. Louwerman, 13. Wed. Louwerman, 14. Nanne Singer Kzn., 15. Jan Singer Kzn, (huis voor twee gezinnen), 16. Klaas Singer Wzn., 17. Pieter Krul, winkeltje, 18. Jan Buishand, niet omgegaan, 19. Jan Molen, molentimmerman “Het Grootslag” , 20. Piet Appel, 21. Gert Vlaar, schilder, 22. A. Griffioen, gemeenteveldwachter, 23. Jan Koen, 24. Outjert Krul, 25. Wed. W. Silver, 26. Jan de Haas, 27. Wed. Sj.v. Dok.
Op deze ansicht ziet u als eerste het huis van Pieter Ruijter Nr. 11, vervolgens dat van de wed. Louwerman, nr. 13, dan het dubbel woonhuis van Jan en Nanne Singer, nrs. 14 en 15. Nr. 12 van C. Louwerman, een nieuw lang huis met gebroken kap zien we niet. Wel de laatste twee die nog redelijk zichtbaar zijn, de nummers 16 en 17 van Klaas Singer en Pieter Krul.
Van Nanne Singer (geh. met Betje Koen) weten we dat ze beiden nog wat bij schnabbelden, overdag knipt je Betje de schooljeugd terwijl Nanne 's avonds, na de rit van de bouw het scheermes hanteerde.
Geheel rechts is nog net de schuur en een deel van het huis van Jan Buishand zichtbaar. Het grote gebouw achteraan herkennen we natuurlijk allemaal, de meestoof.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk