Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 3 » Pagina 30

Oud Andijk in Beeld, deel 3, pagina 30.

30.
Dit zijn de nummers 16 en 17, van Klaas Singer Wzn. en Pieter Krul.
Pieter en Maartje Geuchjes ontbreken op deze ansicht. Zo ook het resterende deel van hun huisje alwaar Maartje een klein vertrekje had omgetoverd tot, ach natuurlijk we weten het inmiddels, een kruidenierswinkeltje.
Bij Klaas hebben we meer sukses, zijn huisje staat er in z'n geheel op, zo ook de familieleden. Links zien we Trijntje, let eens op haar houding, Ze heeft slechts een arm en probeert dat gemis wat te camoufleren. Later huwde ze met Pieter Boeier.
Naast haar staat Jan, vervolgens vader Klaas en echtgenote.
Beide huisjes zijn na 1916 niet meer herbouwd en zullen hoofdzakelijk wel voor hergebruik zijn bestemd.
Schuin er achter staat ook nog het een en ander. Het kleinste is het schuurtje, met pannedak, van Pieter en Maartje. Dan het woonhuis en twee schuren van Jan Buishand, waarvan de kleinste (met gebroken kap) is opgemetseld met stenen afkomstig van een of meerdere gesloopte molens.
Het woonhuis is gebouwd in 1904 in opdracht van Jan. Eerder stond er een oud houten optrekje met schuurtje, dat net als het nieuwe geheel door water, z.g. kuil was omringd.
Na Buishand woonde de fam. Mazereeuw er. Een daarvan was gehuwd met z'n buurmeisje, de dochter van veldwachter Griffioen.
In het achterste deel van het huis heeft Griffioens vader nog enige tijd gebivakeerd, waarschijnlijk leefde hij toen alleen.
In 1953 treffen we daar de vanuit Wervershoof afkomstige Cor Koedooder en z'n gemalin Agatha Woestenburg aan. Zij, dochter van de havenmeester, was afkomstig van Broekershaven. Thans is het domein van de fam. (Kees) Bakker. Aan het uiterlijk is weinig veranderd, ook de (inmiddels oude) schuur staat er nog steeds en is een orientatie objekt geworden als het gaat om oude plekjes van deze buurt terug te vinden. Het geheel staat nog steeds dicht bij water, niet meer omringd, maar nog wel aan twee kanten, waarvan een de grote Molensloot is. Deze voert het water naar het nieuwe gemaal. P.s. bij het ter perse gaan van dit boek is de schuur (met gebroken kap) gesloopt.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk