Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 3 » Pagina 33

Oud Andijk in Beeld, deel 3, pagina 33.

33.
Een bekend beeld. Dat zal de eerste reaktie van velen zijn.
Terecht, maar deze ansicht van rond 1900, is ouder dan de afbeeldingen 34 en 35 van “Andijk-West in oude ansichten”.
Kijkt u maar eens naar het eilandje waarop Jan Buishand in 1904 een ander huis liet bouwen. Waarschijnlijk was dit oude alleen per schuit bereikbaar, want de brug naar de dijk, die we later wel zien, ontbreekt hier.
Op de achtergrond weer mooi in beeld, de Meestoof en Klein Amsterdam.
Bij de pijl zien we de nummers 16 en 17 van Klaas Singer en Pieter Krul.
Het piepkleine huisje, met één raam, moet van de weduwe Louwerman zijn. Dat kan (nr. 13) niet missen. Rechts daarvan (bijna schuil achter het hoge dak) moet dan het oude huis van C. Louwerman staan. Enkele jaren later is op die plaats een nieuw groot huis, met „gebroken kap”, voor hem gebouwd. Dat heeft er maar kort gestaan en is naar Klein Gouw verhuisd.
De woningen van bulloper Klaas Tensen, bakker Bertus v.d. Oord en het kleinste, Teun Dol zijn tot aan de verplaatsing resp. sloop (na 1916) onveranderd gebleven.
Dat van Teun de Vries, waar de ladder tegen het houten schot aanligt, is eerder omgegaan.
Een metselaar hoort in een stenen huis te wonen moet Teun hebben gedacht. Aldus geschiedde. De houten hut ging, de stenen kwam. Zuinigheid en zelfbewustheid van Teun zien we later als het huis gereed is.
Geen nieuwe dakpannen er op, nee de oude en aangevuld met tweede handse.
Het bewijs daarvan ziet u, enigzins vaag op deze kiek, aan de letters T.v.d. op het dak. Op blz. 34 in het kleine boekje zien we dat beter. Uiterst rechts staat een deel van C. Krul zijn huis, nr. 4. Vervolgens de grote turfschuur 4a, daarnaast, nog net te zien, dat van zijn broer nr. 5.
Al met al een plaatje dat de moeite waard is er even wat langer naar te kijken. Natuurlijk die tijd is geweest, een tijd van veel armoede, verdriet en zorgen. Maar het had ook een mooie kant, dat zien we hier aan de mensen en hun omgeving, rust en natuur.
Fotograaf Dekema uit Enkhuizen zal dan ook een tevreden mens zijn geweest toen hij in z'n donkere kamer dit beeld zag oplichten op het fotopapier. Een geslaagde opname.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk