Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 3 » Pagina 51

Oud Andijk in Beeld, deel 3, pagina 51.

51.
Op verschillende ansichten van Andijk zien we, terwijl de fotograaf bezig is met z'n opname, fietsers die doorrijden. Meestal is dat wanneer de camera vanaf de dijk is gericht, dan valt de man niet altijd op.
Daar kan hier geen sprake van zijn geweest. Voor de beide dames elk een kind achterop, diende hij een stapje zijwaarts te maken waarna ze konden passeren.
Hieruit blijkt dat, behalve bij de kinderen, die nog achterom kijken de belangstelling voor het fenomeen straatfotografie tanende was geworden.
Ze toonden geen belangstelling en zijn, richting Molenweg, doorgereden.
Het weilandpad van weleer, ooit geplaveid met modder is in de loop der jaren veranderd in een smal straatje met aan beide zijden een grasrand, en waar voorheen vee liep staan nu slabonen met daarom heen tuinbonen.
De beide dames naderen de zo op het oog redelijk uitziende twee-onder-een-kap staande woning. Schijn bedriegd hier echter, het was niet meer zo best, enkele jaren na deze opname is het gesloopt. Eerst de zuidkant, later de rest. Als laatste woonde daar Bets Dudink (pruike Bet).
Van de velen die er ook hebben gewoond, noemen we p.a. de fam. (Rikus) Broer, (Gerrit) Venerna, en (J.) de Ridder.
Door de sloop van dit pand ontstond er op Munnekay nog meer kaalslag met nog alleen maar enkele huizen aan de noordkant.
Een daarvan, grotendeels schuil gaande achter een dak van bladeren, zien we links. Daar woonden de familie's (Piet) Groot bijgenaamd “Prootje”, (Henk) Kay en (Wim) Kuiper.
Ook het laatste huis, nabij de molenweg en reeds lange tijd niet meer bewoond, dreigde te verdwijnen, maar inmiddels is het opgeknapt en weer bewoond.
Op de plek waar Betje woonde is inmiddels ook geïnvesteerd. Een kapitaal landhuis siert nu deze plek, waardoor Munnekay weer aanzien heeft gekregen. De boerestolp rechts mogen we niet vergeten. Ook daar wordt hedentendage weer volop gesleuteld en gedaan. Jan Groot heeft er gewoond en nog vele andere waaronder de famie's (Simon) Droog, (Jan) Vlaar, (Jan) Brinksma, (Reinder) Bankers, (Arie) van Pelt en een Amerikaan.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk