Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 3 » Pagina 53

Oud Andijk in Beeld, deel 3, pagina 53.

53.
Dit landelijke paadje (Singerspad) brengt ons naar het oudste perceel van dit buurtje, de bakkerij van Cor de Boer en Immetje Burger. Daar leerde Cor, afkomstig van Enkhuizen op veertien jarige leeftijd à raison fl 0,50 per week inclusief kost en inwoning van Simon Mantel de geheimen van brood en koekbakken met als specialiteit roggebrood.
Dat laatste zou later, nadat hij het bedrijf had overgenomen, het omvangrijkste produkt worden en was het verwerken van zestien zakken roggemeel per week geen bijzonderheid meer. Dat zoon Piet, gehuwd met Lenie Breure, (later de bakkerij van Cor v.d. Oord overgenomen) daarbij onmisbaar was, ligt voor de hand.
De 1,6 kilogram wegende broden vonden hun weg niet alleen in Andijk, ook bij bakkers in omliggende gemeenten lagen ze in de schappen.
Roggebrood wordt anders bereid en gebakken dan brood. Eerst werd het gegasteld (voorbereid) daarna volgde het smoorproces. Daarvoor werd eerst de oven met turf opgestookt, en eenmaal op temperatuur leeggehaald en (met natte lap aan stok) gedweild.
Daarna konden de broden op ijzeren platen de oven in, die vervolgens hermetisch werd afgedicht. Er mocht geen lucht bij komen.
Na een verblijf van ongeveer achttien uur was het produkt gereed en konden de liefhebbers ervan hun hart ophalen. Roggebrood met spek, krachtvoer voor de man die zwaar werk moest doen. Links de werkplaats en het dak van het huis behorende aan aannemer Dirk Dol.
In het rechthoekige huis woonde Jacob van Doornik, knecht bij Dirk, maar later eigenaar van het bedrijf.
Ook de grond achter het hek was van Dirk, daar graasden de koeien van Klaas Groot.
Aan de andere kant, waar nu het vee van de gebr. v.d. Meer graast, staat het aardappelgewas van Jan den Hartog al aardig boven de grond. Wat zullen ze opgebracht hebben?
Het paadje is later, door het stijgende welvaartspeil waardoor bijna ieder gezin zich een auto kon permitteren, gewijzigd in een laantje met veel groen.
Doorgaand verkeer is echter niet mogelijk met uitzondering van voetgangers en wielrijders. Bij de kledingzaak van v.d. Oord-Dol kunnen ze over de smalle brug.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk