Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 3 » Pagina 57

Oud Andijk in Beeld, deel 3, pagina 57.

57.
1914. Vanuit deze positie was het voor Piet Jonker niet mogelijk om de stolp, rechts, geheel in beeld te krijgen. Het laatste huisje uit de rij van zeven, die tegen de dijk aanstonden, belemmerde hem dat.
Eigenaar van de stolp was Jacob Bijl. Zelf woonde hij aan de oostkant en verhuurde de westkant aan Pieter den Hartog en Geertje Burger. We zien dat zij heeft gewassen en Pieter thuis is, zijn schuit ligt voor de boenwal.
De mooie brug, geheel onderaan, is niet de toegang naar de stolp, die behoort bij de twee verscholen huisjes die daar achter staan.
Daar woonden vrachtvaarder Dirk en tuinder Pieter Blokker.
Links van het logement van Reier Cornelis Mantel de uitspanning. Daar stalde men de paarden. Oorspronkelijk was het (nog duidelijk te zien aan de vorm) een woonhuis, met stalling daarachter. Vervolgens zien we het schuitehok van Jan Singer alwaar de schuit half buiten ligt.
Daarnaast zijn woning dat hij liet bouwen na het logement aan Reier te hebben verkocht. Van het huisje er naast zien we slechts een gedeelte van het dak. Straks zien we het volledig.
Waar we een tiental luiers zien hangen, was eigendom van molenaar Hendrik Tuytel. Zo ook het er naast staande, dat flink hoger is, met daar achter de molen.
Het dominante slagersbedrijf van de gebr. de Vries ontneemt het verdere uitzicht van wat daar achter staat. Maar wat dat is weten we.
Achter de slagerij, hoog op de terp, het lange dubbel woonhuis. Dat kon blijven staan en staat er nu nog. Daar woonden enkele jaren geleden nog Antoon Kok en z'n moeder mevr. Kok-Mantel. Dat het, zo dikwijls vermelde, huisje van Kees (Cornelis) Ruyter tegen de dijk is aangebouwd, is van hier uit goed waar te nemen. Daar gaat de dijkgracht met een boog om het huisje heen en kan men weer de dijk op. Wie liever het smalle paadje verkiest, kan rechtdoor passeert dan de dakgoot op kniehoogte en kan verder richting bakker Jan Schuurman en school. Deze zijn evenals de torenspits en de daken van smederij Poppen en notarishuis nog net zichtbaar.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk