Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 3 » Pagina 61

Oud Andijk in Beeld, deel 3, pagina 61.

61.
De winkel van Willem Velt, Simonszn. en Trijntje Bakker Pdtr. waarvan de gevelsteen aangeeft dat dochter Niesje in 1914 de eerste steen legde, voor een nieuw kruidenierstijdperk.
Meer assortiment, service en uitstraling dat was wat vader Simon en Willem voor ogen hadden daarmee de heersende kruideniersmentaliteit achter zich latend.
De opzet was weloverwogen, aan alles was gedacht, wonen en werken zo economisch mogelijk met in het achterhoofd uitbreiding klantenbestand.
Bij de aparte entree (toegang naar het woongedeelte) waar ook de gevelsteen is aangebracht zien we Willem, Trijntje en (de ongehuwd gebleven) Grietje Baas.
Voor de winkel, met rijkelijk gevulde etalages, poseren Niesje en haar jongere zusje Grietje. Ze huwden later met resp. Dirk Sietses (van Enkhuizen) en Albert Kooger afkomstig uit Hoorn. De ruimte boven de winkel had Willem bestemd voor opslag van het kwetsbare diggelenwerk zoals thee-koffiepotten, kop-schotels, glas-aardewerk enz. Administratie in de huiskamer behoorde ook tot het verleden, voor die bezigheid ontwierp de architekt een afzonderlijk kantoortje voorzien van twee ramen, achter de winkel.
Voor het meest gedragen schoeisel, klompen, dienden de burgers de zoldertrap van het er achter gelegen pakhuis te betreden. Daar hingen ze in alle maten en soorten, netjes met een touwtje vastgebonden aan de balk.
Beneden was ingericht als levensmiddelenmagazijn, afzonderlijke petroleumhoek en bergplaats voertuig. Van hieruit werden de vele bussen met petroleum gevuld en vervolgens per kette-kar uitgevent.
Op het hoekje zien we bakkersknecht Nico Appel die in dienst was bij Bertus v.d. Oord en Willem's rechterhand Kees Mos die enigzins gebocheld was. In 1931 hing de vlag uit, de zaak bestond toen 75 jaar. Vijf jaar later, op 53 jarige leeftijd overleed Willem.
Gelukkig stond Trijntje er daarna niet alleen voor, samen met thuishaalder Cor Mantel, die later de zaak zou overnemen, is ze doorgegaan. Trijntje overleed in 1960 op 79 jarige leeftijd. De afstand die Cor afgelegd heeft om z'n levensgezellin aart de haak te slaan, bedroeg slechts een hink-stap-sprong. Zij Trien Boon, schildersdochter, woonde aan de overkant.
Van Cor is de zaak overgegaan naar Arie Broerse die tevens de laatste kruidenier zou zijn. Door toenemende concurrentie van in opmars zijnde supermarkten daalde het inkomen aanzienlijk en was Arie genoodzaakt, in 1964, de winkeldeur voorgoed te sluiten.
Het grappige mannetje aan de muur heeft te maken met reclame voor een bepaald soort meel.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk