Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 3 » Pagina 68

Oud Andijk in Beeld, deel 3, pagina 68.

68.
Omstreeks 1916 stonden er aan de andere kant van de dijkgracht, tussen het huisje van Hendrik Kay en afslag Bangert, slechts twee, mogelijk drie huizen.
In het eerste, nu van rijschoolhouder Bakker en eerder tuincentrum van Jan Tensen, woonden in die tijd Johannes Aker en Bets Boeders.
Zij verkochten het tuindersspul aan Jan v.d. Gulik en de van Medemblik afkomstige Clara Molenaar. Jan en Clara, die daarvoor in een boerderij woonden, diep de Bangert in, hebben zo'n drie en dertig jaar lang hun totaal verlamde dochter Grada thuis zelf verzorgd. Een moeilijke zware taak.
Al die jaren heeft het bed waaraan ze was gekluisterd voor het raam gestaan, het was haar enige kontakt met de buitenwereld.
In tegenstelling met hun huis, toen al modern, was het er pal naaststaande van Klaas Meester (Klaassie Tree). Oorspronkelijk was dat een zwart geteerd houten huis dat later aan de zuidwestkant een stenen gevel kreeg.
Ten tijde dat het in handen van Karel Koper was, werd daar motorbrandstof etc. verkocht. Uiteindelijk is het met premie krotopruiming tegen de grond gegaan en kon aannemer Botman voor Jan Grooteman aan de slag. Dat nieuwe huis staat meer naar de weg toe (bouwjaar 1970).
Kijken we naar de ansicht dan zien we een, voor die tijd modern, nieuw stukje Andijk, alhoewel het eerste van Jan Schuitemaker en Alie Kurver een verplaatst huis is.
De volgende acht zijn nieuw gebouwd en werden bewoond door o.a. (van oost naar west) Nico Roozendaal en Martha Schuitemaker, Jan Sijm en Alie Meester, Jan Hooiveld en Anne? Laan, ? Nieuwboer en ? Neuvel, Henk v.d. Gulik en Marie Seegers, Cor v.d. Lee en Aaf v.d. Gulik bijgenaamd “Hilly Billy's”. Een gezin met twaalf kinderen waar alles kon en mocht, zeg maar een huishouding van Jan Steen. Kolen en turf lagen los in de kamer achter de kachel opgeslagen een varken, kippen en konijnen in de bijkeuken het kon daar allemaal.
Voor moeder Aaf was het allemaal geen probleem, ze was optimistisch van aard, hield van gezelligheid en iedereen was welkom. Arm maar toch rijk.
Uiteindelijk is het gezin met het oog op de toekomst naar Canada geëmigreerd.
In het zevende huis woonden Cor de Vries en Jo Stam, in het achtste Simon Meester en ?? De laatste twee, waarvan dat van Klaas Tiet ook een verplaatst huis is, zijn wat moeilijk te onderscheiden de ansicht is wat donker uitgevallen.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk