Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 3 » Pagina 71

Oud Andijk in Beeld, deel 3, pagina 71.

71.
Twee plaatjes gemaakt in de jaren dertig met op de achtergrond een gedeelte Bangert.
De twee mannen, bezig met kleinschalige tuinbouw, zijn: rechts Simon Meester gehuwd met Martha Grooteman en zoon Frans gehuwd met Grietje Ursem, van Nibbixwoud.
De kaveltjes die ze bewerken zijn klein, vandaar dat alles handmatig geschiedde vanaf spitten tot oogsten toe.
Door de stand van de emmer weten we niet wat Simon aan de aarde toevertrouwd. Bonen of gladiolen? Hij deponeert ze in de regels die Frans getrokken heeft en nu met behulp van stokjes nieuwe aan het voorbereiden is. In 1953 hield hij het hier voor gezien, verkocht z'n huis en vertrok het gezin naar Koedijk alwaar hij een bouwersspul had gekocht.
Met de opstallen is het even opletten. Het huis met de “gebroken kap” (nog net te zien) waar Frans en Grietje wonen gaat op foto twee geheel schuil achter de rug van Simon. Frans kocht het huis in 1928 van Piet v.d. Gulik, die het had laten bouwen.
De stolp oorspronkelijk van de vrijgezellen Piet Keizer en Meindert Paay is tengevolge van slecht onderhouden en stormschade door Frans in 1950 gesloopt. Eerder kocht hij het van Meindert. Na de sloop kreeg de grond weer haar oorspronkelijke bestemming, tuingrond.
Op de plaats van het oude huis vóór de stolp, eigendom van het Wervershover kerkbestuur, staat heden een nieuwe bungalow. Eigenaar Piet Kuin.
Het dubbel woonhuis, achter de rug van Frans, is inmiddels ook ter ziele. Daar woonden aan de voorkant het ongehuwde trio Simon, Maartje en Marie Meester, aan de achterkant Willem Dekker en Betje Smit afkomstig van Zwaagdijk. Het zwarte objekt tussen de huizen in is een houten schuur.
Van deze bouwwerken resteert heden dus alleen nog maar het huis van Frans en Grietje, de rest is verdwenen.
Op de plek waar de mannen staan wordt nu niet meer gezaaid en geoogst. Dat moet nu ongeveer het parkeerterrein zijn behorende bij de bejaardenwoningen, gebouwd door bouwbedrijf Botman en in April 1993 in gebruik genomen. Kijken we nog even naar Simon die een strooien hoed draagt, zonwerend en luchtdoorlatend. Ze zijn uit het (tuinders)beeld verdwenen.
Simon leefde van 1856 tot 1947, Frans van 1898 tot 1969.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk