Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 3 » Pagina 72

Oud Andijk in Beeld, deel 3, pagina 72.

72.
Een herhaling uit het kleine boekje van 1975, waarvan toen niet, maar nu wel alle namen (op één na) bekend zijn.
Op de brug die voert naar de grote schuur van zaadhandelaar Piet Aker, welke later is verplaatst naar Hoogkarspel (recht tegenover het einde van de Tolweg, doch inmiddels is gesloopt) staat Kees Ruigewaard, goed voor administratie en schuurwerk.
Naast hem de enige onbekende van dit gezelschap. Vervolgens Anne Hooiveld (gehuwd met Piet Dekker), Ma Aker Pietdtr. Afie Neefjes Pietdtr. Ma Schouten, kind van Aker, Marie Dekker, dienstbode bij Pieter Aker, Trien v.d. Meer en Geert Haakman, gehuwd met Arie Sijm.
Op de voorgrond Ma Bakker met kind, echtgenote van kruidenier Albertus (Bertus) Aker. Daarachter Martha Sijm Ariedtr., bakker Klaas Imming, timmerman Klaas Weel, en Freekje Botman echtgenote van Jan Dekker. Zij woonden in de stolp waar Freek Weel staat. Ten tijde dat Freekje en Jan daar woonden werd het dubbel bewoond door diverse echtparen. Zoon Dirk, gehuwd met Catharina Bakker maakte daar een eind aan door van dat gedeelte schuur te maken. De twee personen achter Bertus zijn, Trien Hofland (van Driehuizen) en Kees Grent, bakkersknecht bij Klaas Imming. De bakkerij van Klaas (gehuwd met Marijtje Schaper) met als opvolger zoon Jan en Cornelia Meester bevindt zich in een stolp achter het huis van Arie Sijm, laatste rechts.
Tussen zijn huis en de bakkerij in staat nog een klein huisje. Daar woonden Jan Rood en Afie Neuvel.
De houten boet links, en huisje, zijn tijdelijk in gebruik geweest als magazijn-woonhuis (noodwinkeltje) voor Tinus Koomen en Betje Meester. Dit vanwege de bouw van hun nieuwe winkel aan de Zeeweg te Wervershoof.
Eerder woonden hier Oene Stavenuiter en Trien Korver en het grote gezin van Kees Meester (Bokkie) en Emma de Boer.
Achter de boet ligt nog een brug. Deze voert naar de er achter gelegen huizen en schuren, waarvan er heden nog één is overgebleven. Daar woonden Dorus Meester en Trien Vertelman. Van het gedeelte Bangert dat voor ons ligt, is alleen de boerderij van Neefjes overgebleven, de rest is met de grond gelijk gemaakt. En het haventje met prut gedempt.
Jammer dat het is verdwenen. De grote huizen zouden nu zeker gerenoveerd zijn. Het saneringsplan van de gemeente in de vijftiger jaren doorkruiste echter dit voornemen. We verplaatsen ons nu naar 't Bon, richting boerderij.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk